*Nettavisen* Nyheter.

Ekstremt morsom krig for to

Foto: (Skjermbilde: EA)

«Army of Two» er alt annet enn originalt, men likevel veldig, veldig morsomt.

19.03.08 10:27

(Spillmagasinet): De siste par årene har det dukket opp en rekke spill som har klart å utvikle mediet videre. For eksempel viste «BioShock» at spill kan fortelle intelligente og tankevekkende historier, mens «Assassin’s Creed» bød på den første skikkelige livatte og troverdige spillverdenen.

God kvalitet

EAs «Army of Two» strekker langefingeren i været og gjør en velkjent gest til disse spillene. Utviklerne har ikke en gang forsøkt å gjøre noe nytt og serverer en av de minst originale opplevelsene på lang tid, spillet går utelukkende ut på å skyte, skyte og skyte litt til.

Heldigvis er ikke det noe negativt, for «Army of Two» oser godt håndverk. De seks oppdragene du skal gjennom er både varierte, godt designet, og fulle av heftige hendelser og skuddvekslinger. Blant annet får helikoptre, diverse konstruksjoner, og en hel haug ulike typer fiender smake varmt bly - både på land og fra en luftputebåt.

Tvilsomme omgivelser

Historien er like syltynn som i en hvilken som helst actionfilm, men både den og selve settingen kommer nok ikke til å falle i like god jord hos alle. Du tar kontroll over en av to griseharry leiesoldater og farter verden rundt og knerter terrorister. Blant annet skal du jakte på Al-Qaida i Afghanistan og ta turen til Irak.

Jeg synes ikke at det gjør noe. Riktignok mener jeg at det er feil å lage underholdning av konflikter som pågår eller som er ganske nære, men «Army of Two» gjør ikke noen stor sak ut av hvor du er. Jeg oppfattet for det meste settingen som veldig A4 og lite støtende.

Barske karer

Datamaskinen eller en annen spiller tar kontroll over den av leiesoldatene du velger bort, og du er avhengig av å samarbeide for å komme deg gjennom oppdragene. Dette fokuset på samarbeid skiller «Army of Two» fra bermen og åpner for en rekke spennende taktikker. Blant annet må dere flere ganger drepe to ulike vakter på en gang, gi hverandre dekke, og avlede fiendens oppmerksomhet.

Sistnevnte går for øvrig som en drøm takket være det elegante «Aggro»-systemet, en forenklet variant av tilsvarende i blant annet «World of Warcraft». Fiendene fokuserer på den av dere som lager mest leven og som er farligst, noe den andre for eksempel kan utnytte til å bevege seg uforstyrret til en bedre skyteposisjon.

Irriterende datamaskin

Sammen med et annet menneske er «Army of Two» kjempebra. Jeg og kompisene mine har hatt mange morsomme timer med terroristjakt. Det er noe spesielt gøy ved å jobbe sammen med noen mot et bestemt mål.

Når menneske ble byttet ut med maskin forsvant smilet litt og jeg ønsket ofte at jeg fikk spille helt alene. Datamaskinen er ikke særlig gløgg og har blant annet en uvane for å løpe rett foran fiendene, nekte å lystre ordre og annet kos.

Alene synes jeg også at spillet ble litt ensformig, fiendene er heller ikke de skarpeste knivene i skuffen og «Army of Two» føltes tidvis som en tur på skytebanen. Samme problem dukket også innimellom opp i flerspillerdelen, men der hadde jeg for det meste mer enn nok med andre ting og lot meg ikke irritere særlig over det.

Et minus som derimot gjelder både de som spiller alene og sammen med andre, er at «Army of Two» er forferdelig kort. Hvis du først går inn for det er de seks oppdragene over på en kveld. Riktignok kan de fleste av dem løses på ulike måter og spillet inneholder en «vanlig» flerspillermodus, men det er likevel en mager trøst.

Underholdende action

Jeg hadde det gøy da jeg spilte alene, men langt i fra så artig som når jeg dro på terroristjakt sammen med noen. Hvis du har en kompis som er glad i heftig action, er «Army of Two» vel verdt en titt. Alle andre kommer til å få noe moro utav det, men det finnes mange veldig mye bedre alternativer.

Les flere spillsaker på våre spillsider.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.