Ekstremværet Ole treffer Trøndelag, Nordland og Troms

Foto: met.no

- Kan forårsake uvanlig store ødeleggelser.

05.02.15 14:19

(NORDLYS.NO): Meteorologisk institutt har sendt ut ekstremvarsel for Nordland, Troms og Trøndelag.

Ekstremværet har fått navnet "Ole", og treffer for fullt lørdag morgen.

- Det ventes vestlig og nordvestlig sterk storm opp til 30 m/s, med økning til nordvestlig og nordlig orkan (33 m/s) utsatte steder i Salten, Lofoten, Vesterålen og Sør-Troms lørdag ettermiddag. Møre og Romsdal og fjellet i Sør-Norge vil også merke uværet med nordvestlig storm 22-30 m/s og orkan utsatte steder, heter det i ekstremvarselet fra Meterologisk institutt.

Det er et kraftig lavtrykk i Norskehavet som forårsaker ekstremværet.

- Sentrum av lavtrykket vil treffe Troms, og det ventes mest vind i Salten, Lofoten, Vesterålen og Sør-Troms, hvor det kan komme perioder med orkan 33 m/s.

- Uvanlig store ødeleggelser

I meteorologileksikonet beskrives en orkan på land slik:

«Forekommer meget sjelden. Uvanlig store ødeleggelser.»

- Ta seg en kikk ute og binde det som er av løse gjenstander. Når det er sendt ut ekstremværvarsel og ekstremværet pågår, kan det være at politiet er ute og gir noen anbefalinger. Da gjelder det å se på hva politiet sier. Ber de deg om å holde deg inne, så gjelder det å følge det, sier vakthavende meteorolog Unni Thomsen ved Værvarslinga for Nord-Norge til Nordlys.

- For en uke siden gikk strømmen i hele Nord-Norge på grunn av storm, og flere bygninger ble rasert i Narvik-området. Er denne situasjonen tilsvarende?

- Det er en annerledes situasjon. Her kommer vinden fra havet. Det betyr jevn, kraftig vind, mens det var veldig mye vindkast i forrige uke.

- I denne situasjonen kan man se for seg at større områder kan bli rammet av ødeleggelser enn sist, da det stort sett rammet lokalt i Narvik, sier Thomsen.

Høye bølger

Det ventes ekstremt høy vannstand og bølgehøyde opp i 12-14 meter, med enkeltbølger opp mot 22-25 meter.

- Det blir også høye bølger inn mot kysten fra lørdag ettermiddag i området Vestfjorden-Lofoten-Vesterålen. Signifkant bølgehøyde vil komme opp i 12-14 m, med enkeltbølger opp mot 22-25 m. Tidspunktet for de høyeste bølgene sammenfaller med flo og kan gi lokalt ekstrem høy vannstand, heter det i ekstremvarselet.

Les flere saker fra Nordlys her.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.