Ekstremværet Synne er i gang

HELGA OG SYNNE: Slik ser værbildet ut for natt til lørdag. Da har Helga blåst innover hele Danmark, mens Synne gjør livet surt i Norge. Uværet vil fortsette gjennom store deler av helgen.

HELGA OG SYNNE: Slik ser værbildet ut for natt til lørdag. Da har Helga blåst innover hele Danmark, mens Synne gjør livet surt i Norge. Uværet vil fortsette gjennom store deler av helgen. Foto: (yr.no)

- Vi er i en alvorlig situasjon, sier NVE.

04.12.15 21:25

Ekstremværet Synne startet fredag kveld da det begynte å regne flere steder i Agder og Rogaland.

Lørdag og søndag er det ventet ekstreme nedbørsmengder i Agder og Rogaland. Ekstremværet har fått navnet Synne, melder Meteorologisk institutt.

Det er ventet 100 til 150 millimeter nedbør i løpet av 30 timer og lokalt i indre strøk 200 millimeter på 30 timer.

– Vi er i en alvorlig situasjon. Hvis ekstremværet slår til, slik det er meldt, kan vi få store ødeleggelser både på hus og infrastruktur, sier Anne Britt Leifseth, skred- og vassdragsdirektør i NVE, til NRK.

I kystområdene i disse fylkene er det ventet moderate mengder nedbør.

Lørdag er det ventet sørvestlig liten storm i utsatte steder, og i fjellet kan det bli full storm med opp mot 25 meter per sekund.

Helga

Knapt en uke etter at stormen Gorm forlot Norden gjør etterfølgeren Helga sin entré i Danmark og byr på vinder av orkan styrke på vestkysten fredag. I de tidlige morgentimene fredag har Helga skapt problemer i den danske togtrafikken mellom Struer og Thisted, samt på strekningen mellom Aalborg og Frederikshavn, opplyser DSB.

– Allerede nå er vindstyrken på vestkysten kommet opp i storm styrke, og den fortsetter opp mot resten av Nordjylland, sier Dan Nilsvall, vaktsjef ved Danmarks meteorologiske institutt (DMI) til nyhetsbyrået Ritzau.

Stena Line opplyser at fergen Stena Saga fra Frederikshavn til Oslo er innstilt. Color Line har også innstilt sine avganger mellom Hirtshals og Kristiansand og mellom Hirtshals og Larvik.

Inn over Sverige

Uværet Helga nådde også Sverige fredag, og det ventes storm over Västra Götaland midt på dagen.

Mens stormen Gorm rammet Sør-Sverige, har etterkommeren Helga tilsynelatende planer om å bevege seg i andre områder. Sveriges meteorologiske institutt (SMHI) har sendt ut en stormvarsel i klasse 2 for Västra Götaland, hvor Helga vil ramme verst, samt Östergötland og Örebro fylke.

Helga kan komme til å forårsake problemer med trafikken og telefonnettet, samt skade bygninger. Vinden kan også gi fare for flygende gjenstander.

I Skagerrak og Kattegat vil vinden kunne by på utfordringer for sjøfarten, og lavtrykket vil også føre til regn og mulig snøfall nord i Sverige.

Avtar

Også Finland vil merke Helgas pust fredag, og mot kvelden drar ett lavtrykk seg inn over landet fra sørvest, samtidig som vinden vil øke til stormstyrke. Helga vil herje som verst i Finland fredag kveld og natt til lørdag.

I Danmark ventes Helga å være kraftigst ved middagstider rundt Skagen i Frederikshavn, for så å avta utover ettermiddagen. I Sverige vil uværet bevege seg mot Halland og Jönköping fylke, samt Värmland, Sörmland og Gotland, i tillegg til Stockholm fylke, hvor uværet vil inntreffe utover ettermiddagen og kvelden, for så å avta. SMHI har sendt ut en stormvarsel i klasse 1 for disse områdene.

Color Line avlyser flere avganger lørdag

Fergeselskapet Color Line avlyser flere avganger mellom Kristiansand og Hirtshals og Sandefjord og Strømstad på grunn av ekstremværet.

Avgangene mellom Kristiansand og Hirtshals lørdag morgen og formiddag er avlyst, forteller salgs- og markedsansvarlig Nina Moland Andersen i Colorline til Agderposten.

Alle avganger mellom Sandefjord og Strømstad fram til klokken 17 lørdag ettermiddag er også kansellert.

(©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.