KRISTIANSUND/OSLO (Nettavisen): Tre naust ble tatt av en flodbølge i Modalen natt til onsdag. Flodbølgen ble utløst av et ras ned i sjøen.

Naustene ligger knust i fjorden. I tillegg ble det meldt om flere skader på hytter og naust lenger ut i fjorden, skriver Bergens Tidende.

– Det er ikke snakk om personskader, men omfanget er nok større enn vi først trodde, uttalte teknisk sjef Tone Selmer Skuggevik i Modalen kommune onsdag ettermiddag.

Det er usikkert når raset gikk, men trolig skjedde det i løpet av natten. Det var avisen Strilen som meldte om raset først.

Nær all rutetrafikk innstilt

Ekstremværet setter også dype spor i nord. Onsdag ettermiddag opplyser bussoperatør Boreal i Nordland at omtrent alt av rutetrafikk i fylket blir innstilt i over et døgn.

– Vi har tatt en avgjørelse på bakgrunn av værprognosene, og all trafikk er effektivt sett stort sett innstilt i hele Nordland fra onsdag ettermiddag og hele torsdag, sier kommunikasjonsansvarlig Jon Kristian Fadnes i Boreal Norge til Rana Blad på telefon fra Stavanger.

Se hvordan ekstremværet treffer Nettavisens «utblåste» reporter på stedet:

Fadnes opplyser at sikkerheten og forholdsregler må gå først, fordi det forventes at fylket vil bli rammet hardt av sterk vind, skred, flom, rasfare og glatte veier.

Det betyr innstillinger i Lofoten, Vesterålen, Ofoten og Indre-Helgeland. Rana Blad skriver også at skoleskyss i områdene Ofoten, Lofoten, Vesterålen og Indre-Helgeland blir berørt.

Evakuering

Onsdag kveld opplyser Molde kommune at de vurderer å evakuere 90 personer etter at Dokkelva har gått over sine bredder. Kommunen skriver på sine nettsider at det er gitt forhåndsvarsel til beboere i boligfelt langs Kanndalsvegen og et boligområde ved Kjempehaugan i Eresfjord om mulig evakuering. Årsaken er at Dokkelva går over sine bredder.

Kommunikasjonssjef i Molde kommune, Hilde Johansen, opplyser til VG at det dreier seg om rundt 90 personer, og at de følger situasjonen nøye nærmest minutt for minutt.

«Flomtopp» torsdag ettermiddag

Statkraft opplyser onsdag kveld at de venter at en flomtopp vil treffe Møre og Romsdal og Trøndelag torsdag ettermiddag, ifølge Tidens Krav.

– Denne type vær er vi uvant med i Norge vinterstid, og vi er veldig sårbare for endringer i temperatur og nedbør. Som kraftprodusent har vi gode data og modeller som vi bruker i vårt arbeid med å håndtere slike situasjoner som dette. Vårt fokus nå er å dempe flom og holde kraftverkene i drift, sier Kåre Hønsi, produksjonsleder i Statkraft region Midt-Norge, i en pressemelding.

Rammer mobilnettet til Telia

«Gyda» skaper også problemer for Telias mobilnett flere steder.

Telia har basestasjoner som er rammet i Troms og Finnmark, Nordland, Viken og Vestfold og Telemark, skriver NRK.

I tillegg er tre basestasjoner i Innlandet ute av drift på grunn av et strømbrudd tidligere på dagen.

– Hvis dette blir langvarig, vurderer vi å sette inn et aggregat som sørger for strøm, sier informasjonssjef Ellen Scheen.

Hun forventer at det vil være flere utfall fra basestasjoner i løpet av kvelden og natten.

Nedbørsmengder og smeltevann

Tirsdag gikk Meteorologisk institutt ut og advarte om ekstremværet som er på vei til flere fylker i Norge.

- Det er hovedsakelig nedbørsmengdene og smeltevann som vil skape de største utfordringene, forklarer Martin Granerød statsmeteorolog ved Meteorologisk institutt klokken 10.25 onsdag formiddag, til Nettavisen.

Har du bilder og/eller video av ekstremværet? Send det gjerne til 02060@nettavisen.no.

Nedbøren og smeltevann gjør at det er sendt ut farevarsel for alle typer av skred i store deler av landet onsdag og torsdag.

- Nedbøren vil vedvare jevnt over mange timer, i tillegg gjør milde temperaturer at snøgrensa går opp mot over 1.200 meter, forklarer Granerød.

120 millimeter

Ekstremværet gjelder fra i onsdag ettermiddag til torsdag kveld.

I løpet av ett døgn kan det komme opp mot 120 millimeter nedbør i Møre og Romsdal og Trøndelag. Lokalt i Møre og Romsdal kan det komme opp i 150 millimeter, opplyste Meteorologisk institutt til Nettavisen tirsdag.

Torsdag kan det også bli vintertorden, opplyser Meteorologisk institutt på Twitter.

Må stanse koronavaksineringen

I Melhus kommune må de stanse koronavaksineringen de neste dagene på grunn av ekstremværet. Rundt 1.400 personer må dermed vente til neste uke med å få vaksinedosen.

– Det er vedtatt i kriseledelsen at vi utsetter vaksineringen, og det skjer fordi vi har sett på faresignalene om rødt nivå. Vi har ikke lyst til at folk skal dra ut i ekstremværet, sier kommunefarmasøyt Marianne Thoresen til Trønderbladet.

Kriseledelsen i kommunen har hatt møte for å forberede seg på mulige hendelser. Blant aktuelle hendelser kan være fare for flom og skred. Rundt 300 personer fikk avlyst sin vaksinetime onsdag, mens ytterligere 1.100 innbyggere får flyttet timen til neste uke.

Slik ser det ut, når det fortsatt er «stille før stormen»: