NORDMØRE (Nettavisen): Ekstremværet forventer å nå nedbørstoppen torsdag. De store nedbørsmengdene skaper allerede store utfordringer.

Ser du eller opplever du noen problemer med «Gyda»? Tips Nettavisen gjerne med bilder og/eller video på 02060@nettavisen.no

- Det er værfront som er veldig stasjonær og det medføre store verdier av nedbør, opplyser statsmeteorolog Unni Nilssen ved Meteorologisk Institutt til Nettavisen klokken 09.35 torsdag formiddag.

Møre og Romsdal og Trøndelag er fykene som vil oppleve været kraftigst.

- Ekstremvarselet gjelder frem til torsdag kveld, sier Nilssen.

Det er ventet en del vind, men det er først og fremst nedbøren det er sendt ut rødt farevarsel for, og som er medregnet i ekstremværet.

- Det kan bli liten til full storm på kysten, men utover dagen vil det gå over til stiv kuling, forklarer meteorologen.

Les også: Ekstremværet «Gyda» er i gang med herjingene: - Denne type vær er vi uvant med i Norge vinterstid

Per torsdag formiddag er det følgende tre steder som har opplevd mest nedbør det siste døgnet:

  • Tomrefjord i Vestnes kommune, 148,3 millimeter
  • Eide i Hustadvika kommune, 125,5 millimeter
  • Tresfjorden i Vestnes kommune, 121,2 millimeter.


- Det blir 12 timer til med nedbør, advarer meteorologen.

Evakuert

Et jordras har gjort at 16 boliger er evakuert på Sjøholt i Ålesund kommune.

– Det har gått ett jordras ved et byggefelt på Sjøholt. Ingen personskader. 16 hus er evakuert i området i påvente av geologiske undersøkelser, melder operasjonssentralen i Møre og Romsdal politidistrikt.

Nettavisens reporter fikk kjenne på Gydas herjinger på Nordmøre onsdag:

NTB får opplyst at det er registrert 37 personer bosatt i de aktuelle husene, men politiet anslår at tallet på evakuerte er en del lavere enn dette.

Overfor Sunnmørsposten anslår innsatsleder Per Ivar Hovden at skredet er 5–6 meter bredt.

Les også: Ekstremværet «Gyda»: Voldsomt vindkast treffer reporteren

Meteorologene advarer

Svært mange jord-, sørpe- og flomskred er forventet torsdag, opplyser Meteorologisk institutt.

- Flere kan få store konsekvenser. Store hendelser kan nå bebyggelse, vei eller jernbane. Framkommelighet på vei og jernbane kan bli redusert, skriver de på Yr.

Sørpeskred løses ut i relativt slake hellinger der vann samles opp. For flom- og jordskred er bratte skråninger, samt bekker og elveløp med stor vannføring spesielt utsatt.

Størst fare forventes fra natt til torsdag. Med gjeldende prognose, er indre strøk av Vestlandet og Midt-Norge særledes utsatt.

I tillegg til store nedbørsmengder, vil også høye temperaturer og mye vind fører til stor snøsmelting.

Elv i Eresfjord skaper trøbbel

I Eresfjord i Molde kommune står Dokkelva i fare for å gå over sine bredder, og 44 personer er evakuert fra boligene sine.

– Det blir fortløpende vurdert om det er behov for ytterligere evakueringer og hvor lenge evakueringen skal vare, skriver operasjonssentralen.

De evakuerte har blitt innlosjer på Kavli Moen Gård i Eresfjord.

Ordfører Torgeir Dahl (H) opplyste til NRK at Dokkelva har steget med over én meter siden klokka 19 onsdag kveld.

– Vi tror at elva vil gå over sine bredder, sa han rett etter midnatt natt til torsdag.

Også ved Malmedalselva ved fylkesvei 64 i Møre og Romsdal har gått over sine bredder torsdag.

Stengte veier

E39 er natt til torsdag stengt ved Vasslivatnet i Heim kommune i Trøndelag på grunn av ras. Oversvømmelse stenger også veien mellom Vinjeøra og Stormyra, opplyser Vegtrafikksentralen midt.

Trønder-Avisa opplyser om at følgende veier i Trøndelag er rammet: Fylkesveg 6914, Sjøvollen i Steinkjer: Stengt i begge retninger på grunn av oversvømmelse.

  • Fylkesveg 761, Inderøy: Vannmengdene har stengt ved Prix Sandvollan på grunn av oversvømmelse.
  • Fylkesveg 6330, Follafoss/Åfjord: Stengt på grunn av vanskelige kjøreforhold, opplyste Vegtrafikksentralen rundt klokken 04.00 natt til torsdag.
  • Fylkesveg 6860, Skogn: Politiet har fått melding om en stor elv som går over vegbanen i Grytesvegen på Fylkesveg 6860. Det er fare for trafikanter.
  • Fylkesveg 6900, Verdal: Vegen er stengt ved Skjækerfossen på grunn av flom, opplyser Vegtrafikksentralen rundt midnatt natt til torsdag.

Forholdene på veiene i flere fylker er såpass krevende at Statens vegvesen oppfordrer om å la bilen stå.

- Forholdene er så krevende og ting endrer seg raskt i de mest berørte områdene. Vi oppfordrer folk til å la bilen stå om det er mulig og ikke ta unødvendige risikoer, sier Nils Audun Karbø avdelingsdirektør for trafikkstyring og beredskap i Statens vegvesen, i en pressemelding torsdag formiddag.

«Gyda» påvirker først og fremst Møre og Romsdal og Trøndelag torsdag, men det forventes at også Nordland blir sterkere berørt det neste døgnet.

På fylkesvei 660 gikk det et jordras torsdag morgen. Nettavisens journalist ble møtt av strengt vei da han kom kjørende torsdag ettermiddag.

Flom

I Orkland kommune skaper de store nedbørsmengdene store problemer, der Kvamsbekken på Fannrem har flommet over.

Meråker camping i Trøndelag er delvis oversvømt torsdag morgen, melder politiet.

Til Dagbladet sier operasjonsleder Arnt Harald Aaslund i Trøndelag politidistrikt at en kvinne som var på campingtur onsdag, måtte hentes ut av et spikertelt av brannvesenet i båt.

I Meråker har det regnet like mye de siste 24 timene, som normalen for hele januar. Det siste døgnet har det kommer 83,5 millimeter nedbør, og det er ventet at det skal fortsette å regne utover torsdagen.

Les også: Ekstremværet «Gyda» er på vei: - Unngå strandsonen

Skademeldingene strømmer på

Gjensidige forsikring har torsdag ettermiddag mottatt 80 skademeldinger etter ekstremværet Gyda. Det er omtrent femti flere enn onsdag kveld.

De fleste skadene som er meldt til Gjensidige kommer fra Trøndelag og Møre og Romsdal.

– Det er flest skader på grunn av oversvømmelser i kjellere, flom og tilbakeslag fra avløpsnett, sier kommunikasjonssjef Pål Rune Eklo i Gjensidige.

Til sammen har forsikringsselskapene Frende, Tryg og Gjensidige torsdag ettermiddag mottatt 120 skademeldinger som følge av ekstremværet Gyda.

NVE har sagt at Gyda vil fortsette sine herjinger utover dagen og forsikringsselskapene sier de forventer flere skademeldinger.

– Det er primært vannskader på bygninger, hovedsakelig i kjellere eller underetasjer, enten på grunn av vanninntrenging utenfra eller tilbakeslag fra avløp der vann har trengt inn gjennom avløpsnettet. Det er også en del vannskader fra utette tak. I tillegg én skadesak på bil på grunn av stormen. Geografisk er sakene fordelt på strekningen fra Møre og Romsdal til Troms, men hovedvekten er i Midt-Norge, sier Torbjørn Brandeggen, kommunikasjonsrådgiver i Tryg Forsikring, i en pressemelding.

Tryg Forsikring har per klokken 12 torsdag registrert 38 skadesaker hos deres kunder i tilknytting til ekstremværet «Gyda».

Foreløpig estimerer forsikringsselskapet skadene etter ekstremværet til rundt 4,5 millioner kroner.

De siste ti årene har forsikringsselskapene utbetalt erstatninger på over 30 milliarder kroner for vær- og naturskader på bygning og innbo, viser tall fra Finans Norge.

Les også: Ekstremværet «Gyda» er på vei: - Unngå strandsonen

Atmosfærisk elv

Voldsomme regnmengder, storm, kjempebølger, mildvær og såpeglatte veier er ingrediensene i hva Gyda har å by på. Ekstremværet har sin forklaring i en såkalt atmosfærisk elv.

– Det er store lokale variasjoner. Torsdag vil bli den mest intense dagen, sier regionsjef i Terje Thuset i Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) til NRK.

– Flommene henger litt etter. Flomtoppen kan komme natt til fredag, fortsetter han.