RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Ekstremværet Hilde blir verre og verre

Foto: met.no/NOAA (NTB/Scapix)
Sist oppdatert:

Med orkan i kastene feier ekstremværet Hilde inn over Trøndelag og Helgeland lørdag kveld. Ikke før søndag mørgen vil ekstremværet gi seg.

Det sier statsmeteorolog Geir Ottar Fagerlid ved Meteorologisk institutt i Bergen til NTB.

Områdene nord for Helgeland og sør for Trøndelag vil slippe unna ekstremværet, fordi Hilde vil feie inn over innlandet og løye i løpet av natten.

- Seint natt til søndag vil det verste være over for helgelendingene og trønderne, sier Fagerlid.

Men det betyr ikke at trøndere og helgelendinger vil våkne til pent vær søndag.

Langs kysten blir det pålandsvind, surt, kaldt og byger i hele området der Hilde har herjet. I innlandet blir det roligere vindforhold søndag, sier Fagerlid.

Også Nordmøre kan få sterk storm, men vindretningen vil være mer gunstig der og ventelig gjøre mindre skade, ifølge Fagerlid.

En forsmak
Folk langs kysten har allerede fått en forsmak på Hildes vrede. Nå stålsetter de seg for et uvær som blir enda verre enn først ventet.

- Folk må for all del ikke stå nær sjøen for å se på uværet. Plutselig kommer det en stor bølge eller et kraftig vindkast, og da skal det ikke mye til før man blir kastet på sjøen, sier meteorolog Karsten Eitrheim ved Vervarslinga på Vestlandet til Yr.

Allerede natt til lørdag fikk kystfylkene en forsmak på hva som kommer. Flere titalls veier fra Vestlandet til Finnmark ble stengt som følge av ras og store vannmengder, i Trøndelag er det allerede blitt satt nye nedbørsrekorder og i Tromsø kommune førte uværet til strømbrudd en rekke steder.

I Stryn kjørte en buss med 35 passasjerer om bord rett inn i et stein- og jordras, og ble stående fast fordi det gikk flere ras på stedet, mens 40 personer måtte forlate hjemmene sine etter at det gikk tre ras i Årsetdalen natt til lørdag.

Orkan i kastene
Fagerlid sier til NTB at det blir sterk storm med orkan i kastene når ekstremværet Hilde for alvor treffer kysten lørdag kveld. Såkalt signifikant bølgehøyde, som er et uttrykk for å angi høyden på havbølger, er ventet å bli fra 13 til 15 meter, men enkeltbølger kan bli enda høyere.

- Det som er farlig er når det blåser sterk storm fra vest, for da blåser det langt innover land. Særlig vindkastene kan være skumle, og de kan bli opp mot 50 meter per sekund. Kastevinden kan komme helt plutselig som en kule innover land og slå hardt ned. Som regel er det kastene som gjør størst skade, sier Eitrheim.

Må sikre gjenstander

Politiet i Nord-Trøndelag meldte lørdag formiddag om en rekke mindre ras, som førte til stengte veier, og gikk senere ut med en oppfordring om å sikre alle løse gjenstander før vinden treffer.

Den samme oppfordringen gjaldt også lenger nord langs kysten. «Storm: Politiet oppfordrer folk å sikre løse gjenstander, dvs. søppeldunker, spader etc. pga. storm i deler av Øst-Finnmark», skrev Øst-Finnmark politidistrikt i en twittermelding.

Ifølge Meteorologisk institutt stammer stormen Hilde fra et lavtrykk like sør for Island. Lavtrykket forsterker seg til et stormsenter som ventes å nå kysten av Nordland lørdag kveld, og fortsette hurtig nordøstover.

Evakuerte plattform
Lørdag formiddag var hele 57 veistrekninger og ferjesamband stengt på grunn av sterk vind, flom, ras eller fare for ras. Statens vegvesen og driftsentreprenørene er i full beredskap, forsikrer kriseleder Sigurd Olav Olsen i en pressemelding.

- Alt av tilgjengelig mannskaper og utstyr er ute. Vi forbereder oss også til de utfordringene som kan komme som følge av utviklingen av værsystemet, sier han.

Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) sendte lørdag formiddag ut flomvarsel for fylkene Hordaland, Sogn og Fjordane, Møre og Romsdal, Sør-Trøndelag, Nord-Trøndelag og Nordland.

Statoil evakuerte lørdag oljeplattformen Njord A for et mannskap på 97 som et føre var-tiltak. Plattformen ligger nordvest for Trøndelag, og er dermed midt i leia for den sterke stormen som er på vei mot Midt-Norge, skriver Tidens Krav.


Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere