*Nettavisen* Nyheter.

Ekte dansk kroidyll

Det var en 15 år gammel drøm som gikk i oppfyllelse for ekteparet Charlotte og Jakob Sullestad, da de fant Sønderho Kro. Foto: Bjørn Moholdt (Reiser & ferie)

På øya Fanø på Jyllands sørvestkyst ligger selve sinnebildet på den danske kroidyllen.

23.06.11 13:10

HTML EMBED

Ti minutter med ferga fra den noe grå industribyen Esbjerg ligger øya Fanø som en diger, flat sanddyne ute i det åpne havet. Bak de karakteristiske «kliterne» (sandvollene) på den avlange øya ligger det små, idylliske steinhus samlet i klynger, og i hele lengderetningen på vestsiden løper en imponerende bred sandstrand som tiltrekker seg alt soltilbedere, surfere, badenymfer, vindseilere, drageløpere, samt en koloni seler.
Stranda er et godt lokkemiddel for den som liker den slags, men vi - som mange andre - kommer hit av en helt annen grunn, som befinner seg på øyas sørspiss.

Les enda mer om dansk kroidyll ved å kjøpe Reiser & ferie digitalt.
GÅ IKKE GLIPP AV NOE

Fanøs kroidyll

Følger du først Postvejen, deretter Landevejen rett sørover fra fergeleiet i øyas «hovedstad» Nordby havner du til slutt i Sønderho. Grenda er mer som en klynge med hus enn en tradisjonell landsby. Bygningene er gamle og skjeve, små sjarmtroll i det vindherjete landskapet. Sønderhos rundt 70 bygninger, som alle på merkelig vis ligger i samme retning, er da også fredet av den danske Riksantikvaren.
- Vi kom over en annonse i Jyllandsposten, der Sønderho søkte etter forpaktere. Det var særlig det gastronomiske nivået det ble reklamert for som fanget interessen vår, men da vi trådte over dørterskelen var vi ikke i tvil om at ventetiden var over. Dette var stedet vi hadde lett etter i alle disse årene, forteller dagens eiere Charlotte og Jakob Sullestad.
Sønderhos 14 rom er alle ulike i innredning og størrelse. Samtlige har navn etter skuter som har hørt til landsbyen, og i det vi trekker oss tilbake senere på dagen er takbjelkene malt i lysende babyblått. Dobbeltsengen har plass til en hel familie, og på bordet er det satt frem en kurv med to stettglass og en liten flaske rødvin.

Fanø og Sønderho Kro

I tillegg til de gastronomiske høydepunktene hos ekteparet Sullestad er det på strendene det meste av moroa skjer på Fanø. Her kan du bade, kikke på seler, vindsurfe, seile med drager eller pirre konkurranseinstinktet med en strandseilas.
www.visitfanoe.dk

Klikk på bildet for å forstørre.

Å komme seg til Fanø

Både Norwegian og SAS flyr til Billund, som er nærmeste flyplass.

Overnatte på Fanø

Søndeho Kro og Restaurant har ikke bare et utmerket kjøkken, men også 14 meget hyggelige rom. På Fanø er det også mulig å leie blant 1500 feriehus.
www.visitdenmark.dk
www.krohotel.dk
www.marguerithoteller.dk
www.larsenhotel.dk

3 fantastiske danske kroer

Norsminde Kro, Jylland

De danske kroene er ofte utstillingsvindu for landets tradisjonsmat. På Norsminde Kro litt sør for Århus får kokken derimot sine råvarer fra Paris, og har ellers oppnådd heder for sin kontinentale kokkekunst og utsøkte vinkjeller. Med andre ord står det kulinariske i sentrum, med råvarer også fra gårder i nabolaget. Rom fra 550 DKK.

Munkebo Kro, Sjælland

Danske kroer varierer selvsagt i kvalitet, fra de helt enkle til de overdådig luksuriøse. Munkebo med Thomas Pasfall i spissen tilhører sistnevnte kategori, med et kjøkken som tåler sammenligning med det beste du finner i hele landet. Og det sier ikke så lite i en nasjon som i øyeblikket tilhører den ypperste gastronomiske verdenseliten. Rom fra 1195 DKK.

Kryb-i-ly Kro, Sydøst-Jylland

Kryb-i-ly Kro er etter sigende Jyllands vakreste, og et av Danmarks mest populære. Historien om kroen går tilbake til året 1737, da kong Christian VI var i området, ble overrasket av regnvær, og ba sine menn om å «krybe-i-ly» i det som da het Søholme Kro. Fra den dag endret den navn, og har siden blitt omtalt som blant annet «kroenes kro» og «Jyllands smukkeste storkro». Rom fra 795 DKK.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.