RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Ektemannen Roald ville dø hjemme

VIL KJEMPE VIDERE: Torill Bønå vil kjempe for at andre ikke skal få oppleve å ligge på et sykehus unødig lenge når livet går mot slutten, slik det skjedde med ektemannen Roald. Sønnen Hans-Jacob mener det er på tide med en lovendring.
VIL KJEMPE VIDERE: Torill Bønå vil kjempe for at andre ikke skal få oppleve å ligge på et sykehus unødig lenge når livet går mot slutten, slik det skjedde med ektemannen Roald. Sønnen Hans-Jacob mener det er på tide med en lovendring. Foto: Christian Nicolaisen (FINNMARKEN)
Sist oppdatert:
Familien kjempet i fire dager for å få oppfylt hans siste ønske.

Først fem dager etter at kreftsyke Roald Bønå fikk dødsbeskjeden fra legene på Hammerfest sykehus, fikk han komme hjem til Vadsø, skriver Finnmarken.

– Det var helt forferdelig å være i den situasjonen og samtidig se på pappa og se ham i øynene. Selv betegnet han det som psykisk terror. Han ble fortalt at han skulle sendes hjem i løpet av lørdagen, men dagen gikk og han fikk ny beskjed om at han ikke får komme hjem i dag og eller ikke i morgen. Samtidig viste han at han hadde svært kort tid igjen å leve, sier sønnen Hans Jakob Bønå.

Økonomien bestemmer
Faren hadde bare et ønske, og det var å komme hjem for å dø og være sammen med familien de siste dagene.

– Fire av hans siste dager ble brukt til å krangle med sykehusledelsen for å få pappa hjem, dager som familien skulle ha brukt til å ha kvalitetstid sammen, forteller sønnen.

Han tror økonomien er skyld i at sykehuset trenerte hjemsendelsen av faren.

– Saken kokte ned til et økonomispørsmål. Ledelsen benekter det, men det handler om økonomi, hevder Hans Jakob Bønå

Han forteller at hjemtransporten med ambulanseflyet koster 60.000 kroner og blir belastet av sykehuset, mens døgn på sykehus betales av hjemkommunen til sykehuset.

– Når personen er gått bort er det pårørende som står for transporten. Vi føler at det er økonomien som avgjør alt, sier Bønå.

Etter farens eget ønske valgte familien å stå fram med sin historie på NRK Nordnytt mandag. Siden har tilbakemeldingene og støtteerklæringene strømmet på for familien Bønå i Vadsø.

Fire lange dager
Fredag 14. januar fikk Roald Bønå beskjeden om at han hadde få dager igjen å leve. Han ble så lovet hjemreise lørdagen. Det ble det ikke noe av, og søndag var det meldt dårlig vær. I Vadsø satt sønn og kone og ventet på å få tilbringe de siste dagene sammen med Roald.

– Da flyet ble utsatt bestemte vi oss for å innrede bilen, slik at vi kunne hente han hjem selv. Da vi kom til Hammerfest ble vi sterkt frarådet av legene. Dermed måtte vi stole på at han skulle få fly hjem på mandagen, men den gang ei, forteller Bønå oppgitt.

Tirsdag morgen fikk faren beskjed om at flyet kom til å stå klar klokken 13.00. Hans Jakob Bønå og moren Torill begynte så å kjøre tilbake til Vadsø.

– Vi stolte på at nå skulle han komme hjem, men så sviktet de oss siste gangen. Da var jeg så fortvilet at jeg ringte rett til AMK og leste inn en melding, sier Bønå.

Sårt og uverdig
En time etter fikk han beskjed om at faren skulle sendes hjem likevel. Tirsdag klokken 19 kom han endelig hjem.

– Fire dager ble tatt fra oss. De dagene kunne pappa vært hjemme og hatt kvalitetstid med familien, isteden ble det fokus på å få han hjem.

Tre dager etter, natt til lørdag gikk Roald Bønå bort, 65 år gammel.

– Vi satt på sykehuset uten makt og myndighet, ingenting å støtte oss til. Bare håpe og håpe at de skulle velge å prioritere oss. Hele tiden tilbakemelding om kanskje, kanskje, det er grusomt når en sitter der. Så sårt og fælt, jeg unner det ikke til noen å oppleve det vi gjennomgikk, sier Bønå, og får støtte av moren Torill.

– Det la mørke skyer over sorgprosessen, og ødela så utrolig mye av de siste tre dagene vi hadde med Roald. For ham er det for sent, men det jeg er mest opptatt av er at det ikke må skje igjen med andre. Og det akter jeg å kjempe videre for, sier Torill Bønå.

Lovendring
Familien akter å gå videre med saken, ikke fordi de er bitre på helseforetaket, men for å bidra til at andre skal få slippe å oppleve det samme marerittet.

– Det er så uverdig, slikt skal mennesker få slippe å oppleve. Man må få på plass en lovhjemmel som sier at pasienten selv kan kreve å få rett til hjemsendelse når en kommer i en slik situasjon. De som sitter med makt og myndighet kan utfordres på om det er sånn vi skal ha det, avslutter Bønå.

– Handlet ikke om økonomi
Administrerende direktør i Helse Finnmark, Hans Petter Fundingsrud, avviser at sykehuset ikke ville sende Ronald Bønå hjem på grunn av at luftambulanse er for dyrt.

– Det at sykehuset ville spare penger har ingen rot i virkeligheten. Ronald Bønå ble transportert hjem. Men de som rekvirerte turen hjem hadde ikke kontrollen for når den skulle skje. Det er AMK i Tromsø som bestemmer når transporten skal foregå. AMK var opptatt med andre transporter, sier Fundingsrud.

Vil innføre verdighetsgaranti
Stortingspolitiker Frank Bakke Jensen (H) har fulgt saken til familien Bønå. Han mener tiden kan være inne for å innføre en verdighetsgaranti for pasienter som er døende.

– Jeg skal ta dette opp innad i partiet, og så får vi se hva vi gjør. De mange reaksjonene viser at vi må ta tak i denne saken, sier Bakke Jensen til NRK.

Politisk rådgiver i Helse- og omsorgsdepartementet, Tord Dale, sier at det er helseforetakenes ansvar å sørge for at deres pasienter får en verdig død.

– Jeg kan ikke kommentere enkeltsaker, men på generelt grunnlag vil jeg si at det ikke er godt nok. Når livet går mot slutten, skal det tilrettelegges for at pasientene får en verdig død. Ønsker man å komme hjem, skal det skje så raskt som mulig. Dette må helseforetakene sørge for blir gjort, sier Dale til NRK.

Les flere saker hos Finnmarken.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere