Gå til sidens hovedinnhold

El-Baradei trekker seg som Egypts visepresident

Egypts visepresident Mohamed El-Baradei sier han går av som følge av blodbadet i Egypt.

Kairo (Nettavisen/NTB-AFP): Minst 149 personer er drept i sammenstøtene.

El-Baradei er tidligere leder for Det internasjonale atomenergibyrået, IAEA. Han fikk også tildelt Nobels fredspris for innsatsen han gjorde i organisasjonen.

Han har vært en aktiv aktør i Egypt helt siden Hosni Mubarak ble avsatt i 2011.

- Er imot voldsbruk
El-Baradei kunngjorde sin avgang i et brev til landets presidentskap onsdag.

- Jeg trekker meg fordi jeg ikke kunne bære ansvaret for avgjørelser som jeg er uenig i, sier El-Baradei som mener det fantes fredelige alternativer.

ElBaradei begrunner avgangen med sin motstand mot sikkerhetsstyrkenes voldsbruk mot tilhengere av Det muslimske brorskap, som demonstrerte til støtte for den avsatte presidenten Mohamed Mursi.

- Det fantes fredelige alternativer til å få en slutt på den politiske krisen, skriver ElBaradei i brevet.

Over 150 drept
Minst 150 mennesker er drept og 1.403 såret over hele Egypt etter at militæret onsdag gikk til aksjon mot islamistenes leirer.

Det muslimske brorskap hevder på sin side at opptil 2.200 mennesker er drept og 10.000 såret i det bevegelsen kaller en massakre

På ett av sykehusene i Kairo har de fått inn om lag 60 døde personer, ifølge sykehusansatte.

FNs generalsekretær Ban Ki-moon fordømmer voldsbruken og sier flere hundre mennesker skal være drept eller såret i Egypt.

-I kjølvannet av voldsbruken i dag oppfordrer generalsekretæren alle egyptere til å gjøre alt de kan for å fremme forsoning, sier Bans talsmann Martin Nesirky.

AFPs korrespondent i leiren ved Rabaa al-Adawiya-moskeen har telt lik i tre likhus i et feltsykehus. Han sier 124 mennesker har mistet livet, og at mange av dem er skutt.

Ifølge en tjenestemann fra helsedepartementet er 35 drept i sammenstøt mellom politi og demonstranter i Fayoum-provinsen sør for Kairo, melder Reuters. Fem skal ha mistet livet i byen Suez, der demonstranter forsøkte å storme offentlige bygninger.

Sikkerhetsstyrkene gikk til aksjon tidlig onsdag morgen for å rydde leirene der tusener av tilhengere av den avsatte presidenten Mohamed Mursi har holdt stand i over én måned. (©NTB)

Reklame

Pørni slår alle rekorder - her ser du serien

Kommentarer til denne saken