RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

El Niño dekket ørken med blomster


Gule, røde, lilla og hvite blomster har dekket de normalt nakne landskapene i Atacama, hvor temperaturene på denne tiden av året ligger på rundt 40 varmegrader.
Gule, røde, lilla og hvite blomster har dekket de normalt nakne landskapene i Atacama, hvor temperaturene på denne tiden av året ligger på rundt 40 varmegrader. Foto: Carlos Aguilar (Afp)
Værfenomenet El Niño har også en mykere side. Et enormt teppe av fargerike blomster har dekket Atacamaørkenen i Chile.

El Niño har ført til tørke og oversvømmelser i flere deler av verden, men i verdens tørreste ørken har værfenomenet også forårsaket en eksplosjon av tusener av blomsterarter.

Gule, røde, lilla og hvite blomster har dekket de normalt nakne landskapene i Atacama, hvor temperaturene på denne tiden av året ligger på rundt 40 varmegrader.

– I år har det vært veldig spesielt. Mengden regn har kanskje gjort det til det mest spektakulære på 40 eller 50 år, sier ørkenspesialist Raul Cespedes ved Universitet i Atacama.

Årets utgave av El Niño, som oppstår naturlig med 2-7 års mellomrom når overflatevannet i deler av Stillehavet blir unormalt varmt, ble spesielt kraftig i år.

Det kraftige regnet har ført til sovende blomsterløker og jordstengler har begynt å spire. Blomstene er kanskje en slags naturens trøst i det som har vært et hardt år for Atacama, mener Cespedes.

– Når du tenker på ørkenen, tenker du på total tørke, men det er et skjult økosystem her som bare venter på at spesifikke forhold skal oppstå, sier han.

Ørkenblomstene blomstret først i mars etter kraftige regnskyll som førte til store oversvømmelser. Over 30 mennesker omkom som følge av oversvømmelsene. (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere