RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

El-røyken i Norge

Sist oppdatert:
Sigaretten som går på batteri og som ikke lukter vondt har kommet til Norge.

(SIDE2): Sist uke lanserte Sunnrøyk den elektriske sigaretten, eller E-sigaretten, som går på batterier og hevdes å være helsevennlig. Sigaretten skal fungere som et røykealternativ der du selv styrer nikotindosen.

Foreløpig kan den kun kjøpes over internett, men firmaet jobber med å få den inn i helsekostforretninger.

Slik fungerer den
Den elektroniske røyken, som går på oppladbare batterier, ser ut som en helt vanlig røyk og har et lite rødt lys i den ene enden som lyser når man suger på den. Vanndamp produseres i sigaretten og ser ut som vanlig røyk ved utblåsing.

E-sigaretten smaker omtrent som en vanlig sigarett, fordi den inneholder nikotinampuller med tobakkssmak. Ampullene får man i fire grader: Sterk, medium, lav og nikotinfritt.

- Ved andre røykealternativer får du også i deg nikotin, men ikke opplevelsen av å røyke, sier Wilbert Van Arkel ved Sunnrøyk til Side2.

Hans personlige erfaring er at røykeslutt handler mye om det psykiske, derfor mener han E-sigaretten er til hjelp.

- Du kan ha noe mellom fingrene og suge. Det vil si at du kan fortsette å røyke, mens du trapper ned med nikotin, sier han.

Andre fordeler hevdes å være at E-røyken er ufarlig for helsen, et hjelpemiddel til å stumpe røyken, at den ikke produserer kreftfremkallende stoffer og at man ikke utsetter andre for passiv røyking.

E-sigaretten bør samtidig ikke brukes om man er gravid, har hjerteproblemer eller høyt blodtrykk, eller er allergisk mot nikotin.

Ingen kommentar
Verken Sosial – og Helsedirektoratet eller Kreftforeningen ønsker å kommentere E-sigaretten, uten å utdype hvorfor.

- Vi ønsker ikke å uttale oss om den, og har ikke noen mening om det, sier Terje Mosnesset, pressesjef ved Kreftforeningen til Side2.

Følg med på våre helsesider her.

Er du fornøyd med Side2? Vi vil gjerne ha dine tilbakemeldinger. Klikk her!

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere