*Nettavisen* Nyheter.

El-sparkesyklene blir fort utslitt -  leter etter løsninger

Hvor lenge varer hjulene på en el-sparkesykkel for utleie? Det svenske selskapet Voi avviser at levetiden er så kort som 2-3 måneder.  Foto: Illustrasjonsbilde: Gorm Kallestad (NTB scanpix)

Holdbarheten på el-sparkesykler for utleie viser seg å være for dårlig.

23.04.19 19:25

Hjulene som brukes på el-sparkesykler for utleie er en av delene som slites fort ut, skriver nordiske medier.

- Holdbarheten er ikke lang nok, innrømmer utleieselskapet Voi overfor Nettavisen.

- Jobber med nye modeller

- Det er litt for tidlig å si så alt for mye om holdbarheten til el-sparkesyklene. Det vi har sett siden vi lanserte i 2018 er at den generelle levetiden for el-sparkesykler øker. I gjennomsnitt har det økt fra noen få måneder til rundt seks måneder. Detter er ikke lang nok holdbarhet for oss, og vi jobber med å finne måter vi kan øke dette på i våre nye el-sparkesykkel-modeller, sier PR-sjef Kristina Nilsson i Voi i et epost-svar til Nettavisen.

I Helsinki har innbyggerne kunnet suse av gårde på el-sparkesykler siden midten av mars, og det er to utenlandske selskaper som står for utleien i den finske hovedstaden.

El-sparkesyklene markedsføres som miljøvennlige, men kjøretøyets livslengde varierer fra noen uker til noen måneder, skriver den finske kringkastingsselskapet Yle.

Politiken skriver at el-sparkesyklene i København må skrotes etter bare 2-3 måneder.

- Uholdbart, sier eksperter og politikere ifølge avisa.

I Oslo hadde Voi før påske rullet ut 100 el-sparkesykler for utleie. I Stockholm er det rundt 1000 Voi-sykler for utleie, og antallet har økt raskt også i Oslo. Svenske Voi og tyske Tier er de største aktørene på utleie av el-sparkesykler i Oslo.

Les også: Krangling, skader og søksmål: Slik har el-sparkesyklene påvirket Los Angeles

Livslengde på 28,8 dager i snitt

Det amerikanske økonominettstedet Quartz har analysert data fra et selskap som driver med el-sparkesykler i Louisville i USA og funnet ut at deres sykler har en livslengde på i gjennomsnitt 28,8 dager.

Overfor Nettavisen avviser Voi at el-sparkesyklene skrotes etter 2-3 måneder, men at de kan trenge reparasjon etter et så kort tidsrom.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.