RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

ElBaradei anmeldt for å ha sviktet folket

Sist oppdatert:
Kairo (NTB-Reuters): Mohamed ElBaradei er anmeldt for å ha sviktet folkets tillit da han trakk seg som visepresident. Han gikk av i protest mot den brutale offensiven mot tilhengere av den avsatte presidenten Mohamed Mursi.

ElBaradei, tidligere leder for FNs atomenergibyrå og tidligere presidentkandidat i Egypt, var den viktigste sekulære og liberale egyptiske politikeren som støttet militærkuppet mot Mursi.

Nå har en jussprofessor anmeldt ham for «tillitsbrudd». Saken skal behandles av en domstol i Kairo 19. september, ifølge kilder i rettsvesenet.

Professor Sayyed Ateeq ved Helwan-universitetet begrunner anmeldelsen med at ElBaradei ble utpekt som representant for Den nasjonale redningsfronten og grasrotbevegelsen Tamarod, som kjempet mot de islamist-dominerte myndighetene.

- ElBaradei ble betrodd denne stillingen, og han har en plikt til å komme tilbake til dem som stolte på ham, og be dem om å få gå av, i stedet for å gjøre det på egen hånd, sier Ateeq. Han føyer til at ElBaradei risikerer tre års fengsel hvis han blir kjent skyldig. En kilde i rettsvesenet sier imidlertid at det er mer normalt at et slikt lovbrudd straffes med bot og betinget fengsel.

ElBaradei reiste til Europa denne uka, og det er lite trolig at han møter i retten. (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere