Elden: - Bør flyttes ut av Bergen

Advokat og forsvarer John Christian Elden mener Monika-saken bør flyttes fra bergenspolitiet for å sikre en nøytral etterforskning.

Advokat og forsvarer John Christian Elden mener Monika-saken bør flyttes fra bergenspolitiet for å sikre en nøytral etterforskning. Foto: Lise Åserud (NTB Scanpix)

Advokat John Christian Elden mener Monika-saken bør etterforskes av andre enn politiet i Bergen.

05.01.15 04:29

- Saken bør flyttes fra bergenspolitiet for å sikre en nøytral etterforskning. Saken er blitt en intern kamp på politikammeret mellom ulike grupper og fagforeninger. Det gir ingen rettssikkerhet for den som skal etterforskes, sier Elden til VG.

Samme avis omtalte lørdag et brev som varsleren i drapssaken sendte politimesteren i Hordaland politidistrikt i januar i fjor. I brevet beskrev varsleren hvorfor han mente at åtte år gamle Monika Sviglinskaja kunne ha blitt drept.

– Det er flere ting som tyder på at noen har kvalt henne, og deretter hengt henne på dørklinken, skrev varsleren i brevet.

Jentas mor fant datteren død i deres hjem i Sund på Sotra 14. november 2011. Kort tid etter at varsleren sendte brevet, ble saken henlagt fordi politiet mente jenta trolig hadde tatt sitt eget liv. 21. oktober i fjor ble en 32 år gammel mann pågrepet og siktet for drap på jenta. Mannen hadde tidligere vært samboer med jentas mor, men nekter for å ha noe med dødsfallet å gjøre.

- Noe burde man lære av den saken. I Monika-saken synes ikke fokus lenger å være på straffesaken, men på politiledelsen, sier Elden.

Førstestatsadvokat Eirik Stolt-Nielsen vil ikke kommentere Eldens påstander, men mener saken nå synes å være i gode hender ettersom politiet i Bergen har etablert en ny etterforskningsgruppe, med bistand fra Kripos.

Visepolitimester Gunnar Fløystad vurderer det heller ikke som nødvendig å flytte etterforskningen.

Det er ventet at Spesialenheten for politisaker i løpet av januar kommer med sin vurdering av Hordaland-politiets etterforskning av saken.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.