*Nettavisen* Nyheter.

Elden: - Tynt grunnlag for Vikernes-pågripelsen

Foto: Helle Frost (Mediehuset Nettavisen)

Kan være fri innen få dager.

Elden har ikke blitt kontaktet av sin tidligere klient i denne saken og presiserer at han kun kjenner saken fra mediene. Grunnlaget for pågripelsen virker tynt, mener han.

– Det er mindre enn hva Politiets sikkerhetstjeneste pleier å ha hver gang de arresterer islamister i Norge og løslater dem kort tid etterpå, sier Elden til Aftenposten.

Terrormistenkte Varg Vikernes og hans utenlandske kone kan måtte sitte fire døgn i det lokale fengselet i Brive-la-Gaillarde før en eventuell siktelse utarbeides, skriver Dagbladet.

Ikke siktet ennå

– Han er satt i varetekt på den nasjonale politistasjonen i byen Brive La Gaillarde, og kan bli sittende der i maksimalt fire dager til etter fransk lov, sier talskvinne for påtalemyndigheten i Paris, Agnes Thibault Lecuivre.

Lecuivre opplyser at Vikernes og kona blir løslatt dersom det ikke er grunnlag for siktelse. Skulle de derimot bli siktet, blir de overflyttet til Paris.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Rustem Adagamov (CC/Wikipedia)

Elden viser til at pågripelsen ser ut til å være basert på tre omstendigheter: At Vikernes hadde kommet med ytterliggående meninger på sin egen blogg, at kona hadde kjøpt våpen, og at Vikernes var blant mottakerne av terrordømte Anders Behring Breiviks manifest.

På sin egen blogg har Vikernes blant annet hevdet at årsaken til togulykken utenfor Paris nylig skyldtes innvandrere, at Quisling og Hitler er guddommelige godheter, og at jødene Jesus og Leonard Cohen er parasitter.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Afp/Scanpix

Kamuflasjesykkel

Uniformskonsulent Bjørn Kleven i Foreningen levende historie sier til Dagbladet at kamuflasjefargen på Vikernes' biler er av samme type som ble benyttet av Hitlers elitesoldater. Vikernes har også malt en barnesykkel tilhørende de tre barna i kamuflasjefarger. Vikernes har dessuten iscenesatt bilder av seg selv iført militærutstyr og våpen i forbindelse med platelanseringer. Dette faller i dårlig smak i det norske musikkmiljøet, skriver VG.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Aas, Erlend (SCANPIX)

– Dette handler ikke om metall og militæret, men Vikernes' riv ruskende galskap. Alle andre som tar på seg en militæruniform på scenen, skjønner at dette handler om sirkus og moro. Det har ikke han skjønt. Det finnes ikke mange metallmusikere i Norge som identifiserer seg med det han holder på med, sier NRKs musikkjournalist Asbjørn Slettemark til avisen.

Boikott

Han får støtte fra sjefredaktør Guro Juul Andersen i det norske musikktidsskriftet Metal Hammer. Hun opplyser at bladet tar klar avstand fra Vikernes og hans politiske standpunkt, og at bladet for lenge siden besluttet å ikke anmelde albumene hans eller intervjue ham.

– Vi ønsker ikke å gi ham og hans, i våre øyne, forskrudde meninger noe spalteplass, og da være et talerør for hans propaganda, sier hun.

Andersen legger til at skytevåpen ikke har noe med musikk å gjøre. Heller ikke arrangør av Norges største festival metallfestival Inferno, Jan Martin Jensen, mener våpen hører hjemme i denne sjangeren.

Vikernes har ifølge forfatter Håvard Rem kultstatus i black metal-miljøet, men Vikernes har liten eller ingen ideologisk betydning i Norge, mener Rem.

UD vet ikke hva som skjer

Utenriksdepartementet har ikke hørt fra franske myndigheter angående pågripelsen av Varg Vikernes siden tirsdag.

– Vi avventer nå informasjon, sier kommunikasjonssjef Ragnhild Imerslund i Utenriksdepartementet (UD) til NTB onsdag morgen.

UD var i kontakt med franske myndigheter vedrørende pågripelsen av Vikernes tirsdag, men de har ennå ikke fått noen formell bekreftelse på at en norsk borger er pågrepet.

Fransk lov gir myndighetene lov til å holde nordmannen fengslet i fire dager før en eventuell siktelse utarbeides, noe som vil resultere i en overføring til Paris. I motsatt fall vil Vikernes og hans franske kone løslates.

(©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag