Gå til sidens hovedinnhold

Elden: - Norge kan ikke sende kommandosoldater til Saudi-Arabia for å hente Babacar Sarr

Frykter voldtektssak må utsettes for tredje gang:

Den tidligere Molde-spilleren nyter profflivet i Saudi-Arabia. Påtalemyndigheten jobber på spreng med å få ham pågrepet og stilt for retten i Norge.

OSLO (Nettavisen): 1. oktober er ankesaken med Babacar Sarr berammet i Frostating lagmannsrett for tredje gang. Fotballproffen står tiltalt for sovevoldtekt av en kvinne, i den samme saken hvor han ble frikjent for straff i fjor høst.

Sarr har hele tiden nektet straffskyld.

Den tidligere Molde-spilleren er for tiden proff i Saudi-Arabia, og spiller for nyopprykkede Damac FC.

Saudi-Arabia har ingen utleveringsavtale med Norge (se faktaboks under), og det er ikke kommet noen signaler fra Sarr om at han kommer til å møte i ankesaken. Det er usikkert om den kommer til å gå som planlagt.

Les også: Ole Gunnar Solskjær om voldtektstiltalt Molde-spiller: - Vi har valgt å stole på spilleren

Elden: - Dette advarte jeg mot

- Dette advarte jeg mot før han ble sluppet ut av landet, før han reiste til Russland i slutten av februar, at dette kunne bli situasjonen, og at påtalemyndigheten burde sikre seg, og eventuelt å vurdere varetekt. Det anså de som unødvendig fordi de antok at han kom til å dukke opp slik han lovet. Jeg bare noterer meg det i dag, sier bistandsadvokat for den fornærmede kvinnen, John Christian Elden, til Nettavisen.

Russland har heller ingen utleveringsavtale med Norge, og i januar kunngjorde Molde at de ville fristille Sarr fra kontrakten. Elden og kvinnen har siden dette fryktet at scenarioet de nå står i, med en tiltalt som ikke møter i straffesaken, skulle bli reelt.

- Jeg tok da kontakt med politi og påtalemyndighet og ba dem være oppmerksom på dette og ba dem foreta en vurdering på om han kom til å forsvinne eller ikke, og eventuelt benytte seg av varetekt. De valgte ikke å gjøre det.

Les også: Solskjær brukte voldtektssiktet spiller som kaptein

Ankesaken som var berammet i midten av februar ble utsatt da et sentralt vitne ikke dukket opp. Saken ble så omberammet til oktober, men av hensyn til den fornærmede kvinnen ble saken flyttet frem for ny beramming, til juni i år.

Men i sommer ble Sarr etterlyst internasjonalt med en pågripelsesbegjæring av norske myndigheter, da de fryktet at han ikke kom til å møte i den berammede ankesaken i juni.

I stedet signerte han ny proffkontrakt med Damac FC i Saudi-Arabia. Sarr har spilt samtlige fire kamper for klubben så langt i serien. Han har i alle kampene vært i startelleveren.

Til tross for den internasjonale etterlysningen, og at det har vært mulig for norske myndigheter å finne ut hvor han er på kampdagene, er han ikke pågrepet eller utlevert.

- Kan ikke sende kommandosoldater

- Det virker som om han ikke har tenkt å godta at oppgjøret kommer, og at han må ta konsekvenser av sine handlinger. Han må uansett møte i retten for å få saken avklart. Det er virkelig rart at han later som ingenting og bare spiller fotball, sier Elden oppgitt.

Både han og den fornærmede kvinnen fortviler.

- Norge kan ikke sende kommandosoldater til Saudi-Arabia for å hente ham. Samtidig har vi et Interpol-system. Hadde det fungert på en fornuftig måte så hadde han blitt utlevert til Norge.

- Hva har det å si for din klient at han ikke møter til rettssaken?

- Da blir saken utsatt enda engang, og hun blir utsatt for belastningene rundt denne voldtektssaken i enda lengre tid. Hun baserer seg på at saken skal avsluttes, og at Sarr dukker opp.

- Min klient har det kjempetøft. Hun gjenopplever voldtekten gang etter gang, og livet hennes har stått i stampe når det gjelder å få behandling. Slik vil det være frem til denne saken er avgjort. Hennes liv har stått stille mens han spiller fotball.

- Er det realistisk at han vil kunne bli utlevert til saken som er berammet 1. oktober?

- Jeg er sterkt i tvil om at utleveringsprosessen virker før oktober, men vi får håpe at han kommer slik han har lovet.

Nettavisen har ved gjentatte ganger forsøkt å få en kommentar fra president i Damac FC, Saleh Al Shahrani og Fahad Jubran, som tituleres som «professional manager». De sier begge til Nettavisen at de ikke kjente til voldtektsrettssaken, men unnlater å svare på en rekke av våre andre spørsmål.

- Saken har høyeste prioritet

Sarrs forsvarer, Jørgen Løvdal, kan ikke garantere for noe. Han vil ikke besvare spørsmål om hvilken kontakt han har hatt med sin klient, eller om de i det hele tatt har hatt kontakt.

- Det gjenstår å se om han møter. Om han blir utlevert er påtalemyndigheten nærmere til å svare for. Jeg har ikke mottatt noen informasjon i den retning, skriver Løvdal i en SMS til Nettavisen.

Les også: Molde-kaptein Ruben Gabrielsen feilaktig navngitt som Molde-spiller siktet for voldtekt

Statsadvokat i Møre og Romsdal, Ingvild Thorn Nordheim, bekrefter at norske myndigheter har fått lokalisert Sarr i Saudi-Arabia gjennom Interpol-systemet. Men det er lite norske myndigheter kan gjøre enn å vente.

- Vi har ikke mulighet for å pågripe ham uten bistand fra lokale myndigheter. Og en utlevering kan ikke skje uten at det er foretatt en pågripelse. Vi har etterlyst ham internasjonalt, med pågripelsesbegjæring, og saken har høyeste prioritet. Vi har tett kontakt med Interpol gjennom Kripos her i Norge, sier Nordheim til Nettavisen.

Dersom Sarr pågripes i Saudi-Arabia må Norge begjære ham utlevert gjennom diplomatiske kanaler i Justisdepartementet.

- Elden sier han varslet politi og påtalemyndighet om den situasjonen partene nå står i, med en tiltalt som muligens ikke møter i rettssaken. Hvorfor ble det ikke vurdert inndragelse av pass, eller varetektsfengsling, da han reiste til Russland, som ikke har utleveringsavtale med Norge?

- Det hele er forferdelig trasig. Men den gangen hadde han en frifinnende dom i straffedelen av saken, og han befant seg i Molde. Før overgangen til Russland var klar hadde vi hørt rykter om at han var aktuell for en klubb der borte. Hans forsvarer (som den gangen var Mette Yvonne Larsen, red. anm.) fortalte oss også at hennes klient ønsket å legge saken bak seg, og vi ble fortalt at de skulle møtes i Oslo i forkant av ankesaken i februar, sier Nordheim.

- På det tidspunktet vurderte vi det ikke som at det var en unndragelsesfare. Den ble hvert fall ikke vurdert som reell. Nå står vi i en situasjon der han har vært i Russland, og befinner seg i Saudi-Arabia, og har unnlatt å svare på våre og forsvarers henvendelser.

Agent lover å bidra

Hun forteller at lagmannsretten heller ikke har lykkes med å få kontakt med den tidligere Molde-spilleren.

- Det er ingen tvil om at Sarr nå bevisst unnlater å svare på henvendelser.

Den omstridte fotballagenten Jim Solbakken, som skal ha representert Sarr tidligere, skal ikke lenger ha kontakt med proffspilleren.

- Hvis du sjekker med påtalemyndigheten kan de bekrefte at jeg i dialog med dem har gitt den kontaktinformasjonen jeg har på spilleren, og hans nye agent. Jeg har lovet å forsøke med å bidra til at han skal møte, som jeg også gjorde sist gang, og mener han bør møte. Men jeg har ikke hatt kontakt med ham siden juni, skriver Solbakken i en SMS til Nettavisen.

Han har tidligere hevdet at han ikke representerte voldteksanklagede Sarr. Men i slutten av juni la fotballmagasinet Josimar frem dokumentasjon som tydet på noe annet.

Kommentarer til denne saken