Gå til sidens hovedinnhold

Eldre topper dødsbrannstatistikken

Ni av ti branndøde i januar var over 70 år.

- Vi vet fra før at eldre mennesker over 70 år har fire ganger så høy risiko for å omkomme i brann som yngre aldersgrupper. Men det er like fullt tragisk og skremmende når vi får dette demonstrert så tydelig gjennom dødsbrannstatistikken for januar måned, sier administrerende direktør Dagfinn Kalheim i Norsk brannvernforening.

Tallenes tale viser at ti personer er registrert omkommet i branner i løpet av årets første måned.

Særskilte risikogrupper
I en pressemelding etterlyser Kalheim en etablering av et utvalg som skal se på brannsikkerheten til særskilte risikogrupper i ordinære boliger og omsorgsboliger. Dette er et av flere utvalg og arbeidsgrupper som regjeringen bebudet allerede i mai i fjor gjennom Stortingsmelding nr. 35 om brannsikkerhet.

Allerede i midten av januar gikk Kalheim ut å poengterte at tallet på boligbranner og brannomkomne var uvanlig høyt.

- Eldre rammes ofte av boligbrann. Vi vet at eldre over 70 år utgjør 11 prosent av befolkningen, men av brannomkomne utgjør denne gruppen 33 prosent, sa han til Nettavisen.

Les også:Uvanlig mange dødsbranner

Kulda har skylda
Avdelingsdirektør for forebygging og elsikkerhet i Direktoratet for Samfunnssikkerhet og Beredskap (DSB), Tor Suhrke, er overbevist om at den langvarige kulda vi har hatt, har forårsaket mange branner i januar.

- Det har vært en veldig dårlig start på 2010, og jeg har tro på langt hyggeligere branntall når det blir mildere, sier han til Nettavisen.

Les også:Kaldt vintervær i hele februar

Ifølge Suhrke er bar ild, som røyking, levende lys, åpne ildsteder og piper, årsaken bak en dødsbrann i 35 prosent av tilfellene. Og den aller vanligste årsaken er røyken.

- Røyken er farlig. For eksempel er det mange eldre som tar seg en røyk på senga, for deretter å sovne. Nettopp røyken skal jo være årsaken til én av de sju dødsbrannene hittil i januar, sier han.

I tiårsperioden 2000-2009 var snittet per 100.000 innbyggere 1,4 branndøde. Det beste resultatet ble oppnådd i 2004 med 1,2 branndøde per 100.000 innbyggere.

Reklame

Her får du oversikt over alle salgene