RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Eldrebølge om ti år

Foto: Trond Lepperød
Eldrebølgen slår for alvor inn over Norge om ti år, samtidig som oljeinntektene når toppen.

- Vi er allerede inne i eldrebølgen, men det er først i 2020 at det blir mange 80-åringer, sier forskningsleder Erling Holmøy i Statistisk sentralbyrå (SSB).

- Men det er nå politikerne må ta de rette valgene, sier Holmøy til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

- Vi kan doble standarden innen helse- og omsorg fram til 2020, men deretter må det kuttes både i standard og bemanning, poengterer SSB-forskeren.

Må betale
Han mener at Ola og Kari må være forberedt på kutt i offentlig velferd og store skattelettelser om ti års tid.

- Men det vil være rom for tjenester utenfor offentlig sektor for dem som er villige til å betale, legger han til.

Holmøy mener det ligger stor dynamikk i ønsket om økt standard innen helse og omsorg.

- Hvis vi legger inn en forsiktig standardvekst på en prosent, vil sysselsettingsbehovet bli firedoblet innen 2060, sier SSB-forskeren.

Strammere regel
Holmøy roser den såkalte handlingsregelen for oljepengebruk som styringsverktøy, men han etterlyser en strammere regel. Holmøy er overrasket over at statsministeren snakket så alvorstynget om krisen i fjor.

- Det er veldig rart at krisebegrepet ble brukt så sterkt. På den måten har regjeringen gjort det legitimt å be om mer penger til alt mulig. Dette kan ha blitt misbrukt, sier han.

Handlingsregelen sier at staten bare skal bruke fire prosent avkastning av oljefondet i et normalår. I år blir det brukt 45 milliarder mer enn denne regelen.

For mye i år?
Holmøy mener det var riktig å komme med en ekstra krisepakke i fjor, men han stiller spørsmålstegn ved om det var riktig å bruke enda mer penger i år.

- Regjeringen faset ut mange midlertidige krisetiltak, men har i stedet brukt mer penger på omsorg, barnehager, forskning, vei og bane pluss kultur, sier Holmøy. (ANB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere