Gå til sidens hovedinnhold

Eldrebølgen fører til dyster brannstatistikk

Oslo (NTB-Elin B. Øvrebø): Så langt i år har 51 personer omkommet i branner i Norge, 11 flere enn i 2012. Stadig flere av de omkomne er personer over 70 år.

Ifølge Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) er dødshyppigheten for denne gruppen fem ganger høyere enn for den øvrige delen av befolkningen. Administrerende direktør Dagfinn Kalheim i Norsk brannvernforening mener årsaken til at de gamle er overrepresentert på statistikken, er en naturlig konsekvens av ønsket om at eldre skal bo hjemme hos seg selv.

Foruten eldre, har personer med redusert boevne, personer med bevegelseshemming og personer med minoritetsspråklig bakgrunn økt risiko for å omkomme i branner, forteller Kalheim. Fra brannen oppstår til det blir full overtenning, går det som regel mellom tre og sju minutter.

- Et eldre menneske hører ofte dårlig og skal høre røykvarsleren og våkne, finne ut hva han/hun skal gjøre og så komme seg i sikkerhet. I tillegg kan de være avhengige av rullator eller ha vanskeligheter med å bevege seg raskt nok. Derfor kommer de så galt ut i statistikken. Vi ser også at mange branner oppstår på komfyren hjemme hos eldre. Dette henger sammen med at mange gamle blir glemske, sier Kalheim.

Reklame

Strømsjokk: Så mye billigere har fastpris vært i januar