*Nettavisen* Nyheter.

Eldretyv løslatt - politiet fant ikke fengselsplass

Kvinnen skal blant annet ha bestjålet en 83-årig kvinne utenfor denne minibanken i Christian Michelsens gate. Nå går hun fri. Foto: Olav Sundvor (Bergensavisen)

Kvinnen (43) er siktet for tyverier fra blant andre en eldre kvinne. Samme dag som hun ble fengslet for fire uker, ble hun løslatt.

20.03.14 12:12

Årsak: Politiet klarte ikke å finne en ledig plass til kvinnen i fengselet.

43-åringen er godt kjent for politiet og har et langt rulleblad. Flere ganger har hennes kriminelle handlinger gått utover eldre mennesker, skriver Bergensavisen.

Tok penger fra 83-åring

20. februar ble hun arrestert utenfor minibanken til Fana Sparebank på hjørnet ved tinghuset i Bergen. Hun tok 2000 kroner fra en 83 år gammel kvinne, men ble anholdt av tilfeldig forbipasserende.

43-åringen ble løslatt og ilagt meldeplikt. Men før helgen ble hun pågrepet igjen, siktet for å ha tatt ut 8000 kroner fra et stjålet bankkort. Hun tilsto.

Da hun ble fremstilt for fengsling igjen mandag slo dommeren fast at hennes straffbare handlinger synes å ha klar sammenheng med hennes rusproblemer og at hun er inne i en dårlig periode. Hennes siste dom er rett nok fra 2010.

- Gjentakelsesfare

Mandag påpekte dommeren at det er stor gjentakelsesfare, og hun ble fengslet for fire uker. Hun satt da i arresten på politikammeret.

«Det forutsettes at hun flyttes fra arresten til ordinær varetektsplass i fengselet i løpet av dagen», het det i kjennelsen.

Kvinnen anket til lagmannsretten, men anken ble trukket. Hun ble samme dag løslatt - rett og slett fordi det ikke var ledige fengselsplasser å oppdrive.

Politiet fortviler

Politiinspektør Gunnar Fløystad fortviler over den vanskelige varetektssituasjonen:

Klikk på bildet for å forstørre.

Politiinspektør Gunnar Fløystad konstaterer at politiet ikke får gjort jobben sin på grunn av fulle fengsler. Foto: Magne Tury (Bergensavisen)


- Dette er en type kriminelle som går løs. Det er beklagelig at vi fortsatt ikke settes i stand til å gjøre jobben godt nok, med det resultat at kriminelle går fri, sier Fløystad – leder for retts- og påtaleseksjonen i hordalandspolitiet, til BA.

- Er det noen snarlig løsning i sikte?

- Nei.

Varetektssituasjonen toppet seg i januar da en siktet ble løslatt for deretter å bli pågrepet i samme sekund, slik at den mistenkte kunne igjen settes inn i arresten til det ble funnet en ordinær varetektsplass.

- Politiet har kun én ting å gjøre: Følge rettens bestemmelser. Det er ikke politiets jobb å bryte loven. Så kan de etterpå diskutere med justisministeren hvem som har skylden, sa forsvarsadvokat John Christian Elden til BA etter hendelsen.

Les flere saker i Bergensavisen

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.