Gå til sidens hovedinnhold

Elefanten kan være utryddet om 20 år

Krypskyttere slakter ned de store dyrene.

Krypskyttere har i jakten på elfenbein tatt livet av 30 elefanter i en kongolesisk nasjonalpark de siste to ukene, ifølge parkmyndighetene i landet.

Nedslaktingen av elefantene skjedde i nasjonalparken Garamba, hvor det ifølge undersøkelser oppholder seg 1.700 elefanter. Det gjør parken til et attraktivt mål for krypskyttere som er på jakt etter elfenbein.

– En gruppe sudanere kom inn i parken, spredte seg i små grupper og i løpet av 15 dager tok de livet av 30 elefanter, sier Jean Marc Froment ved African Parks.

LES også: Berømt elefant drept av krypskyttere
OG her: Drepingen har økt med 8000 prosent

Han tror en sudansk milits står bak. Froment sier at sudanske militser har kommet til Garamba etter at antall elefanter har gått ned i Den sentralafrikanske republikk og Kongo.

- Disse er svært erfarne elefantjegere, sier han.

Nyheten om de drepte elefantene kom samtidig som dyrelivseksperter på et toppmøte i Botswana advarte mot at ville elefanter kan være utryddet innen noen få tiår dersom krypskytingen fortsetter.

De siste fire årene er rundt 100.000 elefanter drept, og i et slik tempo vil den afrikanske elefanten snart være utryddet.

- I dette tempoet kan arten være utryddet om kort tid - i løpet av eller to tiår, sa den amerikanske forskeren Dune Ives under toppmøtet, melder dw.de.

I fjor sommer advarte African Parks om et voldsomt krypskytterangrep etter at 68 elefanter ble drept i løpet av to måneder i Garamba. Parkmyndighetene pekte på den ugandiske opprørsgruppen Herrens motstandshær (LRA) som den hovedskyldige for disse elefantdrapene.

Etiopia er et av landene som har store problemer med krypskyttere. Der er 90 prosent av elefant-bestanden borte i løpet av de siste fire tiårenes krypskyting.

Det illegale elfenbensmarkedet er stort i Asia, og særlig i Kina.

LES her: Ulovlig elfenbeinskunst knust i Kina
OG: Over 150 neshorn drept av krypskyttere i Sør-Afrika

Kommentarer til denne saken