I fjor høst ble da 71 år gamle James Wersick tatt på fersk gjerning. En politibetjent var tilfeldigvis på rett sted til rett tid, da det kom inn et nødanrop om et væpnet bankran på andre siden av veien.

– Hvordan klarte du å komme hit så raskt, utbrøt Wersick i det han ble lagt i bakken av politibetjenten.

Kort tid etterpå ble den eldre herremannen lagt i jern. I lommene hadde da Wersick en pistol, tre kniver og en pose full av kontanter. Han ble siktet for hele seks bankran, for selv om dette var første gangen han ble tatt på fersken, mente påtalemyndigheten at han hadde vært ute i samme ærende tidligere.

De mente å kunne bevise at han i perioden 2012 til 2020 hadde maskert seg og troppet opp i ulike banker flere ganger. Bevæpnet med pistol og på jakt etter penger.

Les også: Væpnet nisse ranet bank

Brå kursendring

Grunnene til at den aldrende mannen endte opp bak lås og slå er flere, men få kunne ha tenkt seg at det ville ende nettopp slik.

I flere tiår jobbet Wersick som elektriker. Han var kjent som en som var flink i sitt virke, og ifølge The Washington Post hadde han velstående folk på kundelisten sin. Rundt om i husene i Potomac, et tettsted i den amerikanske delstaten Maryland, fikset elektrikeren lys, strøm og varme for de som hyret ham inn.

– Jeg jobbet i over 200 ulike hus i Potomac. Familiene lot meg arbeide i husene deres alene med deres barn. De forlot huset og lot meg bli igjen å arbeide, sa han i retten.

Butikken gikk bra i mange år, men da Wersick fylte 60 hadde kundene blitt færre, og folk hadde sluttet å ringe, forklarte mannen selv for retten forrige måned. Uten nær familie som kunne hjelpe, og med et behov for penger til mat og regninger, følte han seg rådvill.

– Det kom til et punkt der telefonen sluttet å ringe inn oppdrag fra meg. Noen ganger fører desperasjon til enkelte ting, sa 72-åringen for retten.

Les også: YouTube-tvillinger risikerer fire år i fengsel etter falskt bankran

Var i pengenød

«Nød lærer naken kvinne å spinne», er det et utrykk som heter. I Wersicks tilfelle lærte nød gammel mann å rane.

Den aldrende elektrikeren begynte å se seg ut flere banker som lå lokalisert inne i ulike kjøpesentre rundt om i Potomac og i nærområdet for øvrig.

En januardag i 2012 tok Wersick på seg en hvit hettejakke, caps og en plastmaske som dekket ansiktet. I hendene hadde han en pistol og en paraply. Etter å truet betjeningen i M&T-banken, fikk han med seg nærmere 30.000 norske kroner i dollarsedler, ifølge politiet.

– Jeg gjorde det kun for å komme meg gjennom en tøff periode, skal Wersick ha forklart i avhør med politiet.

Les også: Virkelighetens Dalton-brødre

Stadig uoppklarte ran

I 2014 fant to lignende brekk sted i geografisk nærhet til Potomac.

– Hundredollarsedler, femtidollarsedler og tjuedollarsedler! Jeg vet hvor dere bor, sa mannen, denne gangen med ansiktet skjult bak solbriller.

Ved de to ranene forsvant det til sammen dollarsedler til en verdi av nesten 300.000 kroner.

Wersick har erkjent at det var han som stod bak disse ranene. Han har forklart at han brukte pengene på å betale regninger og utgifter tilknyttet bedriften hans.

– Det er på ingen måte noen god unnskyldning. Men, det var ikke slik at jeg gjorde for å bli berømt eller noe sånt. Jeg hadde bare ikke nok penger til å pensjonere meg, sa han.

Åtte år lang ransbølge

Etter disse ranene gikk det en periode på to år uten ran av samme sort i Potomac, men Wersick var fortsatt på frifot, og i 2016 slo han til på ny. I 09-tiden den 13. februar ble to banker ranet.

Det skulle ta fire år før den aldrende mannen var på farten igjen. Men med alderen hadde mannens helse begynt å skrante. Knærne var vonde. Han hadde fått diabetes og ulcerøs kolitt.

4. august 2020 våknet Wersick skrubbsulten. Kontoen var tom. Det samme var lommeboken. Det siste han hadde fått i seg var en tunfisksandwich dagen i forveien.

Han vendte på ny ut for å begå et brekk, men denne gangen skulle han – som nevnt lenger opp i artikkelen – ikke lykkes.

La kortene på bordet

I avhør innrømmet Wesick alt. Den 72 år gamle mannen passet til beskrivelsen av gjerningspersonen ved alle de seks ranene. Han innrømmet å ha stått bak.

Han forklarte også at våpenet han hadde brukt i samtlige ran, var i ustand og at han ikke kunne ha skadet noen med det. Men han vedkjente at de han hadde truet ikke kunne ha visst om det.

– Jeg har fortalt dem alt som er å vite. Du vet, jeg må få lagt alt dette bak meg. Man vil ikke ende opp som meg, sa Wesick i retten.

Men, bare ved sistnevnte ran erklærte han straffskyld. Etter å ha inngått avtale med påtalemyndigheten, ble de andre fem anklagene droppet mot at han samarbeidet med politiet, og erklærte seg skyldig etter det siste ranet.

Han ble for dette dømt til fem år i fengsel. 72-åringen startet soningen denne måneden. Wesick har uttalt at han vil forsøke å benytte tiden i fengsel til å lære andre innsatte om elektriker-yrket.