RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Elektrisk ål tenner juletreet

Foto: New England Aquarium (ANB)
En japaner tenner juletreet med strømmen fra en elektrisk ål. Se video her.

Oppfinneren Kasuhiko Minawa har i jakten på alternative energikilder fanget en elektrisk ål.

Ålen har han puttet i et akvarium med to aluminiumspaneler som virker som elektroder og fanger energiutladningene fra den særpregede fisken. Energien til julelysene får den elektriske ålen fra musklene sine, skriver forskning.no.

Gigantisk juletre
- Den elektriske ålen lager strøm ved hjelp av noen spesielt modifiserte muskelplater. De fungerer i prinsippet som seriekoblede batterier. Det betyr at jo lengre ålen er, og jo flere muskler den har, desto sterkere strøm kan den produsere, forteller utstillingssjef Karsten Bjerrum Nielsen ved Kattegat-senteret i Danmark til videnskab.dk.

Den japanske oppfinneren er optimistisk med tanke på framtiden til elektriske åler:

- Hvis vi kunne samle alle elektriske åler i verden, kunne vi lage et gigantisk juletre. Det ville være flott å se det lyse opp på jorden fra et annet sted i rommet, sier Kasuhiko Minawa.

Karsten Bjerrum tviler imidlertid på at det blir elektriske åler som kommer til å levere strømmen i framtidens husholdninger.

Strøm fra sykler
I kjølvannet av klimakonferansen i København, har klimaendringer og alternative energikilder fått mye oppmerksomhet. Mange gode krefter er satt i sving.

For eksempel på Rådhusplassen i København, hvor juletreet i år lyses opp ved hjelp av pedaltrampende verdensborgere i stedet for via strømnettet. 15 mosjonssykler og et hav av energisparende LED-pærer sørger for belysningen på treet. (ANB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere