RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Elendig dag på Oslo Børs

Foto: Stein Henningsen (Oslo Børs)
Sist oppdatert:
Store utslag i rentemarkedet.

Etter påsken har Oslo Børs igjen åpnet handelen.

Tirsdag raste hovedindeksen med 3,13 prosent til 408 poeng. Også de andre børsene i resten av Europa falt markant.

Her kan du følge utviklingen på Oslo Børs

Nedturen kommer etter at børsene på Wall Street har levert fire røde handelsdager på rad, de har hatt åpent tre dager mens Oslo Børs har vært stengt.

Rød spansk klut
I spissen for nedturen finner man økt frykt for at Spania skal få problemer med å gjøre opp for seg.

Rentene på spansk statsgjeld tikker tirsdag markant oppover. For tiåringen noteres denne nå til 5,91 prosent, opp hele 17 basispoeng.

Dette er det soleklart høyeste nivået så langt i år.

Til sammenligning er renten Italia må betale for å låne penger i samme periode på 5,50 prosent. For Spania er dette en alarmerende utvikling, da en rente i størrelsesorden 6-7 prosent regnes som for høy til at den er bærekraftig. Rentene beveger seg her motsatt av prisene.

Også i CDS-markedet behandles spanjolene verre enn italianerne. Dette betyr at markedet nå priser sannsynligheten for en spansk kollaps som større enn at italienerne vil gå konkurs.

På den andre enden av skalaen faller renten på toårige tyske statsobligasjoner til historisk lave 0,128 prosent. Dette er også et signal på at investorene rømmer mer usikre papirer til fordel for det som regnes som sikkert. Med en så lav rente er investorene i praksis villige til å tape penger for å sikre midlene, når man justerer for inflasjon.

- Galskap å forlate euroen
Oppgangen kommer etter at Spania holdt en mislykket auksjon på statsobligasjoner forrige onsdag.

- Aktørene tviler på at myndighetene vil klare å kutte underskuddet slik de lover når økonomien er så svak som den er. Selv om statsrentene i annenhåndsmarkedet ikke er på langt nær like skremmende som for noen måneder siden, er risikoen for ny krise nå tilbake, melder Handelsbanken Capital Markets i sin morgenrapport.

Spanias finansminister sier tirsdag at de tidligere innførte momsøkningene ikke er effektive og at de ikke vil øke momsen igjen i år. Han sier også at det vil være galskap å forlate eurosonen, ifølge Dow Jones Newswire.

Den spanske sentralbanksjefen Miguel Ángel Fernández Ordóñez følger opp med å si at Spania til en viss grad har hatt en utviling i kutt og reformer, men at de så langt er utilstrekkelige. Han ser også for seg flere sammenslåinger mellom spanske banker i månedene som kommer og advarer om at dersom den spanske økonomien forverres vil bankene trenge mer kapital.

FØLG NA24 PÅ FACEBOOK

Mer uro
I påsken har det også kommet andre nyheter.

Fra Kina har det kommet tall over prisveksten, som viser seg å stige mer enn ventet. Inflasjonen klatret til 3,6prosent i mars fra 3,2 prosent i februar.

- Tallene innbefatter ennå ikke virkningen av den energiprisoppgangen som alle venter etter som innenlandske priser justeres for å tilsvare verdensmarkedsprisene. Dette legger en viss demper på forventningene om snarlig og kraftig stimulans fra kinesiske myndigheter, mener Handelsbanken Capital Markets.

Kina meldte tirsdag morgen om ny vekst i handelsbalansen, som også var kraftigere enn ventet.

- Men det skyldtes mer svakere importvekst enn styrke i importen. Det siste kan naturligvis tolkes som at innenlandsk etterspørsel, for eksempel til råvarer i byggebransjen, dabber av. Imidlertid tok eksporten til EU seg noe opp, men ikke tilbake til nivåene fra i fjor.

Svake ledighetstall
En annen medvirkende årsak til fallet er relativt svake nøkkeltall som ble sluppet på fredag.

Den månedlige rapporten som viser sysselsettingen utenom jordbruk steg med 120.000 personer i mars, mot venttet 200.000. Samtidig falt imidlertid ledighetsraten fra 8,3 prosent til 8,2 prosent.

Den siste måneden har da også rentene på amerikanske statspapirer med ti års løpetid falt markant. Fra å ha ligget rundt 2,4 prosent nærmer de seg to blank, noe som indikerer risikoaversjon.

Torsdag var det rentemøte i den europeiske sentralbanken. Renten ble holdt uendret slik de aller fleste ventet på forhånd. ESB ser fortsatt en nedsiderisiko for den økonomiske veksten, men anslår at inflasjonen vil holde seg over 2 prosent i år. Først tidlig i 2013 vil inflasjonen komme under 2 prosent.

- Det var en anelse mer haukete tone i uttalelsene denne gangen der ESB kommenterte at oppsiderisikoen på inflasjonen ville bli håndtert på en «firm and timely» måte. Rentekutt ble ikke diskutert, men på pressekonferansen sa Draghi at det var prematurt å spørre om exitstrategi og at inflasjonsforventingene var godt forankret. Det ligger derfor ikke an til verken renteøkninger eller - kutt den nærmeste tiden. Vi venter at rentene vil ble økt tidligst i 2014, skriver Kyrre Aamdal, seniorøkonom hos DnB Markets i sin morgenrapport.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere