*Nettavisen* Nyheter.

Elendig utvikling på børsene

Det er få lyspunkter i aksjemarkedet.

Nedturen fortsetter for investorene på Oslo Børs. Oljeprisen har vist svakheter og i tillegg har usikkerheten knyttet til den økonomiske utviklingen spredt seg over hele verden.

Usikkerheten er synlig ved at investorene flytter penger fra risikable eiendeler som aksjer og over til det de mener er trygge havner. Dette er blant annet synlig ved at den amerikanske valutaen dollar og den japanske yenen har styrket seg. Dette får normalt utslag på Oslo Børs.

Tirsdag ettermiddag ligger hovedindeksen på Oslo Børs ned 1,69 prosent til 351,49 poeng.

Det sagnomsuste januarrallyet er blitt sterkt forsinket hvis det i det hele tatt kommer. På starten av året så det langt lysere ut, men etter at nedturen for alvor begynte i forrige uke, har tendensen vært ensidig med få unntak.

Siden nyttår har Oslo Børs svekket seg med nærmere 5,5 prosent, og det som så ut til å bli en sterk start på året har falmet.

Mye kan forklares med hvordan oljeprisen har gått. For selskapene på Oslo Børs er oljeprisen en viktig faktor for hvordan børsutviklingen går. Årsaken er at en rekke av de største selskapene er eksponert mot oljeprisen på ett eller annet vis.

Tirsdag spiller dollarstyrkelsen inn på oljeprisen. Det samme gjør utviklingen i aksjemarkedet. De asiatiske markedene hadde en mørk dag, og børsene i Europa er også stort sett i rødt. Usikkerhet rundt hva som vil skje dersom Kina gjør alvor av truslene om å stramme inn på likviditeten skremmer investorene. Kina har vært selve motoren i den økonomiske bedringen i verden og veksten i bruttonasjonalproduktet lå på formidable 10,7 prosent i fjerde kvartal.

Den sterke veksten gjør at det spekuleres i at de kinesiske myndighetene kommer til å stramme inn på kravene til bankene. Dette gjelder blant annet innenfor utlånspraksisen og hvor stor andel innskudd bankene må ha.

Myndighetene er bekymret for at det vil oppstå bobler i den kinesiske økonomien. Bobler har en lei tendens til å sprekke og det skaper store utfordringer for andre deler av økonomien.

Ved siden av dollarstyrkelsen er markedsaktørene også opptatt av hvordan utviklingen i de amerikanske oljelagrene går. De siste ukene har oljelagrene vist en dårligere utvikling enn hva de som ønsker en høyere oljepris hadde håpet på. Det igjen har gitt oppfatninger om at etterspørselen ikke er like høy som mange har lagt til grunn. Resultatet har vært en sterkt nedadgående oljepris.

Tirsdag blir kontraktene på nordsjøolje med levering i mars omsatt for 72,97 dollar per fat. Det tilsvarer en nedgang på rundt 1 prosent, og er under nivået da Oslo Børs stengte mandag.

Fallet i oljeprisen sørger for at Statoil blir trukket ned 1,03 prosent til 134,10 kroner. Flere av de andre oljeprissensitive aksjene blir også dratt ned. Seadrill faller 2,17 prosent til 130,60 kroner.

Flere av de øvrige tungvekterne gjør det også svakt. Yara blir senket 2,69 prosent til 238,50 kroner, mens en generell nedgang i finansaksjer gjør at DnB Nor faller 3,64 prosent til 63,60 kroner.

I Europa går det langt bedre. Det skyldes blant annet sterkere resultater enn ventet fra den tyske giganten Siemens, og at tillitsundersøkelsen Ifo havnet bedre enn forventet.

I Frankfurt faller DAX-indeksen 0,10 prosent, mens FTSE 100 i London sendes ned 0,5 prosent. Den franske CAC 40-indeksen faller 0,60 prosent i Paris.

I København er det en oppgang på 0,16 prosent mens de øvrige nordiske børsene faller mellom 0,8 og 1,2 prosent.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.