RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Elendig valgdeltakelse

Sist oppdatert:
At hjemmesitterne er Norges største parti, er gammelt nytt. Det nye er at de snart har rent flertall.

En valgdeltakelse på rundt 58 prosent betyr at nær 1,5 millioner velgere vendte valget ryggen. Det er en historisk lav deltakelse og innebærer et stort demokratisk problem.

Selv garvete observatører reagerer:

- Valgdeltakelsen er litt trist, sa Stein Ørnhøi på TV 2, mens Helge Seip brukte ord som "uhyggelig lav" på NRK.

Hverken kommunevalg eller fylkestingsvalg ser ut til å fenge velgerne. Det mest oppsiktsvekkende resultatet ser vi i Nittedal. Der gjennomførte man kommunevalget i sommer, og hadde kun fylkestingsvalg i denne omgang.

Valgdeltakelse: 31 prosent!

Nå må man gjerne mene at det er velgerne det er noe galt med. Men når fylkeskommunen etter snart 30 år ennå ikke har oppnådd noe rotfeste i befolkningen, så er det på tide å si stopp.

Valgresultatene forteller også i klartekst at velgerne er lei av partier som de oppfatter sier det samme. Annerledes kan man ikke tolke SVs og Frps fremgang, på bekostning av Høyre, Ap og sentrum. Polariseringen tyder på at de som stemmer, ønsker seg klarere alternativer.

For mange er det klareste alternativet å holde seg hjemme.

Valgdeltakelsen har falt jevnt og trutt på hele 90-tallet - fra 66 prosent i 1991, til altså rundt 58 prosent i år. Til kommunevalget, vel å merke.

Fylkestingsvalget ligger tradisjonelt cirka tre prosentpoeng lavere. Det mest spennende der ser ut til å bli om hjemmesitterne får rent flertall før man gjennomfører historiens siste fylkestingsvalg.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere