*Nettavisen* Nyheter.

Eleven strøk på skolen – det kostet ham 1,2 millioner

IKKE I MÅL: Flyverstudenten nådde ikke frem, verken på skolen eller i retten. (illustrasjonsfoto) Foto: Michael H??bner (All Over Press)

En elev ved Pilot Flyskole på Torp strøk i nødvendige fag fire ganger. Da han likevel måtte betale nesten én million kroner for utdanningen, gikk han til sak – og tapte 300.000 kroner til.

Eleven saksøkte Pilot Flyskole AS for inntil 700.000 kroner, pluss saksomkostninger. Han mener skolen burde sett at han ikke hadde forutsetninger for å fullføre utdanningen, og at skolen derfor hadde plikt til å avslutte utdanningen etter første semester – med tanke på flysikkerhet. Dette ville gjort at han hadde sluppet kostnadene fra andre til fjerde semester, skriver sb.no.

I Sandefjord tingrett ble han i stedet dømt til å betale nesten 300.000 kroner i saksomkostninger. Pilot Flyskole ble frikjent på alle punkter.

– Det er per tidspunkt ikke tatt stilling til om dommen vil bli anket, sier elevens advokat, Sigmund Sandall, til Sandefjords Blad.

Var i flere møter

Utdanningsprogrammet ved Pilot Flyskole varer i to år og koster 840.000 kroner. Eleven startet på skolen i 2010. Han fullførte en opptaksprøve som var bedre enn snittet, men etter kort tid dalte motivasjonen, beskriver retten.

Det første året var han i flere møter med skolen, på grunn av fravær, sent frammøte og dårlig konsentrasjon. Partene ble enige om at han skulle ta ekstraundervisning, fordi han ikke hadde bestått en progresjonstest. De utarbeidet også et program for å kompensere for at han hadde hatt over 10 prosent fravær i ett fag.

Han strøk i samtlige seks fag andre semester. Tredje semester strøk han i tre av åtte fag. Fjerde og siste semester gikk han opp til eksamen i de ni fagene han hadde strøket i, men besto ingen av dem. Han prøvde igjen en måned senere, og besto da ett av ni fag. Høsten etter strøk han også i samtlige fag på eksamen. Da avsluttet skolen elevforholdet.

På det tidspunktet hadde han betalt 940.000 kroner til flyskolen, i ordinære skolepenger og for ekstraundervisning og tilleggsutgifter. Han sto da uten flysertifikat og måtte starte ny utdanning dersom han skulle bli flyger.

Måtte ikke bryte studiet

Retten mente et sentralt spørsmål er om Pilot Flyskole hadde plikt til å si opp studentavtalen med eleven, som følge av at progresjonsnivået hans var langt under snittet.

Utgangspunktet er at avtalen ikke skal sies opp av noen av partene. Rettens konklusjon var at elevens progresjon var lavere enn normalt, men at det skal mye til før skolen har plikt til å bryte studiet.

Eleven mente at skolen ikke hadde rett til å kreve ekstra betaling (95.000 kroner) for de ekstra flytimene og undervisningen han måtte ta. Han mente også at det er urimelig å ta betalt – eller ikke refundere betaling – for de flytimene som er inkludert i studiene, men som ikke er benyttet.

Etter rettens syn er ordningen med forskuddsvis betaling per semester rimelig begrunnet. Retten mener at når skolen har levert utdanningstjenestene til eleven, kan den ikke se at det er noe kontraktsbrudd å kreve ekstra betaling etter at tjenestene ble levert.

Du kan lese hele artikkelen her.

– Veldig kjedelig sak

Frode Granlund, daglig leder ved Pilot Flyskole AS, har ikke opplevd en lignende tvist tidligere.

– Uansett hvordan man ser på det, er det en veldig kjedelig sak, som vi, og sikkert også studenten, gjerne skulle vært foruten. Men vi er glade for at dommen er veldig grundig på alle punkter, sier han, og legger til at utfallet av rettssaken var som ventet.

– Ut ifra hva vi mener, kan vi ikke kaste ut folk fra studiene. Det ville vært helt urimelig, sier Frode Granlund, daglig leder ved Pilot Flyskole.

Skolen har nå cirka 120 elever. Frafallet er lavt, og ligger på rundt fem til sju prosent, ifølge Granlund.

Du kan lese flere artikler i Sandefjords Blad her.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.