RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Elevene vil kaste regjeringen

Foto: Josefsen, Jon-Michael (Scanpix)
Sist oppdatert:
Erna gjør et brakvalg. Katastrofe for SV.

(BIIPMAG): Mandag og tirsdag har elever ved videregående skoler over hele landet stemt som om det skulle ha vært stortingsvalg i dag.

Høyre kraftig fram
Resultatet er at Høyre kan notere den kraftigste framgangen. Partiet går fram hele 4,6 prosentpoeng fra skolevalget i 2005 og får en oppslutning på 16,3 prosent.

- Jeg er kjempefornøyd med at vi går så mye fram. Det lover også veldig godt for det ordentlige valget på mandag, sier Unge Høyre-leder Henrik Asheim til BiipMag.

Også Venstre kan notere seg en solid framgang. Partiet endte på 6,0 prosent, en framgang på 2,9 prosentpoeng fra 2005.

- Vi har fokusert veldig på skole- og miljøpolitikk. Samtidig har vi bidratt i skoledebattene på en skikkelig måte og unnlatt å score billige poenger, men heller fokusert på hva som er de viktige sakene. Det får vi nå uttelling for, sier sentralstyremeldem Fabian Woxholth i Unge Venstre.

Dødt løp mellom Ap og Frp
Arbeiderpartiet er så vidt det største partiet med en oppslutning på 23,8 prosent. Frp får 23,7 og må dermed, for andre skolevalg på rad, se seg slått av Ap.

Men ser man på antall mandater er bildet derimot annerledes: Fremskrittspartiet får 45 mandater, mens Arbeiderpartiet får 42.

- Det er veldig inspirerende at vi blir det største partiet i oppslutning. Dette er det beste skolevalget Arbeiderpartiet har gjort på 20 år, sier AUF-leder Martin Henriksen.

- Men fortsatt er det helt jevnt mellom blokkene, sier Henriksen.

På spørsmål om hva han tenker om Høyres store framgang, svarer han at han ikke er overrasket.

- Høyre gjorde et katastrofalt dårlig valg i 2005. Det som er interessant, er at de går litt tilbake sammenlignet med skolevalget i 2007, sier Henriksen.

Katastrofalt dårlig SV-valg
Verst går skolevalget for SV. Partiet går tilbake hele 6,2 prosentpoeng fra skolevalget i 2005 og ender opp på 10,4 prosents oppslutning.

- Jeg tror det er en kjempeutfordring for oss å synliggjøre hvorfor SV trengs i regjering. I skoledebattene har vi hatt fokus på å ta høyresiden og ikke Arbeiderpartiet. Dermed har vi ikke fått synliggjort hvor viktig SV har vært de siste fire årene, sier leder Mali Steiro Tronsmoen i Sosialistisk Ungdom (SU).

- For eksempel er det mange av elevene som ikke vet at Arbeiderpartiet siden 80-tallet har lovet gratis skolebøker, men at det var SV som måtte til for at det skulle bli en realitet, sier Tronsmo.

Om man ser på mandatfordelingen, så betyr dette at dersom skolevalgsresultatet var valgresultatet, måtte dagens rødgrønne regjering ha gått av.

De rødgrønne partiene får bare 72 mandater til sammen. Regner vi med Rødt får de 80 totalt. De borgerlige partiene får derimot 89 mandater og dermed flertall.

Her er resultatene for alle partiene:
Rødt: 4,8 (nytt parti)
SV: 10,4 (-6,2)
Ap: 23,8 (+2,1)
Sp: 5,7 (-1,5)
KrF: 3,7 (-)
Venstre: 6,0 (+2,9)
Høyre: 16,3 (+4,6)
Frp: 23,7 (-1,6)

Valgdeltakelsen ved årets skolevalg var på 76,9 %.

Også ved forrige skolevalg gikk Høyre kraftig fram. Den gang endte partiet på 17,5 prosents oppslutning, en framgang på 5,8 prosentpoeng.

De andre partiene hadde små endringer: RV: 6,6, SV: 11,0, Ap: 21,4, Sp: 7,0, KrF: 3,8, V: 5,0, H: 17,5, Frp: 21,0.

Kan gi hint om valgvinner
Skolevalgene gir en god pekepinn på hvilken trend som kan bli avgjørende for resultatet av stortingsvalget.

Historikken fra skolevalgene har vist at partier med store fram- eller tilbakeganger også merker den samme effekten i det virkelige valget.

Siste fra BiipMag: Sjekk forsiden nå!

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere