Gå til sidens hovedinnhold

Elevenes rettigheter i fokus

Sigve Indregard (25) begynte i august arbeidet som ombud for elever og lærlinger under videregående opplæring i Oslo. I løpet av høsten skal han møte alle elevene i Oslos videregående skoler.

Det er et stort problem at elever og lærlinger ikke får den opplæringa de har krav på, fordi elevenes og lærlingenes rettigheter er en godt bevart hemmelighet på skolene og lærebedriftene, sier han.

Ombudet skal ikke bare påse at elevene og lærlingene får oppfylt sine rettigheter, men også bidra til å styrke medvirkningen og kommunikasjonen mellom elevene, lærlingene, lærerne, instruktørene og byråkratene. For å klare dette, er han avhengig av at elever og lærlinger sier ifra når noe er galt.

Mange av de problemene ombudet får kjennskap til, kunne vært løst på skolene eller bedriftene. Oslo-skolen er full av dyktige lærere, rektorer og instruktører som ønsker elevene alt godt. Disse gode kreftene må settes bedre i system og dialog med hverandre, sier Indregard.

Sigve Indregard har bachelorgraden i realfag fra Universitetet i Oslo, og har bodd i Oslo i seks år. Han har tidligere vært leder og nestleder av Elevorganisasjonen, og det siste året har han arbeidet med skoleutvikling i Utdanningsdirektoratet.

Opprinnelig er han fra Narvik i Nordland.

Reklame

Ekstremt høy strømpris – slik kutter du regningen