*Nettavisen* Nyheter.

Elever bedt om å hylle Slagsvold Vedum

Landsstyremøte i Senterpartiet Oslo 20191028. Partileder Trygve Slagsvold Vedum under Senterpartiets landsstyremøte på Hotell Bristol i Oslo.

HYLLET: Senterpartiets leder Trygve Slagsvold Vedum besøkte Brønnøysund videregående skole før helga, og skolen ba alle om å heie på og klappe ham inn, i en sms de sendte til elevene før besøket.

- Det var idiotisk, sier en av elevene, som mener skolen driver med politisk sensur.

18.11.19 13:22

Senterparti-leder Trygve Slagsvold Vedum besøkte fredag Brønnøysund videregående skole i Nordland, og før besøket fikk elevene klar beskjed om å hylle partilederen.

«VIKTIG: Han er en av våre støttespillere, så han skal vi heie på og klappe inn. Ingen buing. Dette er kjempeviktig. Lykke til!», skrev skolen i en tekstmelding til elevene, som Nettavisen har fått tilgang til.

Klikk på bildet for å forstørre. Sms der elevene blir bedt om å hylle Trygve Slagsvold Vedum på Brønnøysund videregående skole

OPPFORDRING: Her er sms-en som ble sendt til 465 elever ved Brønnøysund videregående skole, der de blir bedt om å hylle Trygve Slagsvold Vedum. Foto: Privat

Bakgrunnen for oppfordringen var at skolen ønsket å markere at fylkesrådet i Nordland dagen før hadde bestemt å legge ned to av linjene ved skolen, teknikk- og industriell produksjon og restaurant- og matfag. I fylkesrådet har Senterpartiet to representanter, og målet var å prøve å bevare linjene med Vedums støtte.

«Alle elevene får fri fra undervisningen for å være med på dette. Undervisningen starter igjen når lederen av Senterpartiet, Trygve Slagsvold Vedum, har gått inn», sto det videre i sms-en.

- Det er idiotisk

Oppfordringen har skapt sterke reaksjoner blant elevene. En av elevene, som er med i Rød Ungdom, kaller det politisk sensur.

- Det syntes jeg var idiotisk. Det er ytringsfrihet i dette landet, og så skal de begynne å sende ut en slik melding om at vi skal heie og ikke bue, sier Aleksander Sund, som går i 1. klasse ved skolen, til Nettavisen.

- Er det mange elever som har reagert?

- En god del medelever kom til meg og reagerte på det, siden jeg er i elevrådet og de mente jeg kunne ta det opp, sier Sund.

Den unge politikeren forteller at han selv hadde planer om å demonstrere mot Senterpartiets nedleggelse av fagene under Vedums skolebesøk.

- Planen var å få laget plakater og få snakket med ham, men så fikk vi melding om at vi ikke måtte bue og vise motstand mot Senterpartiet, sier Sund.

Rektor: - Siste del uheldig

Saken ble først omtalt av Brønnøysund Avis, der rektor beklager ordlyden.

- Jeg ser at siste del av meldingen er uheldig. Det er opp til den enkelte elev å ha sin formening om hvem som er støttespillere eller ikke, sier rektor Sylvi Halseth til avisen.

Sund sier elevene ikke har fått noen beklagelse utover dette.

«Hei skolen! Elever bestemmer sjøl om (og for hvem) de vil heie og klappe. Å klappe for en partileder er neppe gyldig fravær når klimsstreik ikke er det», skriver Rødts gruppeleder i Oslo bystyre, Eivor Evenrud, om saken på Twitter.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag