Gå til sidens hovedinnhold

Elever søker bøker

Mohammed, Hanna og Milica fra Sagenen skole jublet da de fikk 10 nye bøker til skolebiblioteket. Nå oppfordrer de også andre forlag til å gjøre det samme.

- Jeg har lest alle gutte- og ungdomsbøkene de har på skolebibiblioteket. Det er alltid de samme bøkene, og det kommer aldri noe nytt, forteller Mohammed Elfarri i 7b på Sagene skole.

Sammen med to andre elevrådmedlemmer hadde han sett seg lei på det dårlige utvalget og valgte derfor å ta saken i egne hender.

- Vi pratet sammen på et elevrådsmøte om hva vi kunne gjøre. Vi var lei av bøkene på biblioteket, og bestemte oss for å ringe rundt til ulike forlag for å høre om vi kunne få donert noen ungdomsbøker, forteller Hannah Figenschou Johansen i 7a.

Som sagt, så gjort. Men de tre elevråderepresentantene måtte ringe rundt til flere av de store forlagene, før de til slutt fikk napp.

- Viktig for å lære

- Vi ringte Omnipax, og fikk til aller først nei. Etter at vi hadde snakket litt med en dame i forlaget der, viste det seg at hun selv hadde jobbet som bibliotekar tidligere og hun visste hvor dårlig råd de fleste skoler i Oslo har Derfor fikk vi beskjed om at vi kunne velge 10 titler til biblioteket vårt, forklarer Hannah fornøyd.

De tre elevene er opptatt av hvor viktig det er å lese bøker.

- Jeg går i mottaksklassen og for oss er det veldig viktig å lese bøker på norsk for å lære oss språket bedre. Det er mange i klassen vår som ønsker å lese, men det er dessverre ikke så mye å velge i, forteller Milica Milicic.

-Det som er så bra med bøker er at du kan ta de fram når du kjeder deg eller er lei deg for å glemme det andre litt. Da kan man bare la seg rive med i historien, sier Hannah.

Muhammed forteller at han pleier å understreke ord han ikke forstår når han leser.

- Da slår jeg opp i ordbok på internett. På den måten lærer jeg nye ord, samtidig som jeg syns det er gøy å lese, forteller Muhammed som kan fortelle at han har en klar favorittsjanger innen litteraturen.

Eventyrfavoritt

- Jeg liker å lese bøker som handler om eventyr, sier han

Også Milica, er fan av eventyrsjangeren men bøkene i Narnia-serien som klar favoritt.

- Det er de beste bøkene jeg vet om. Jeg liker å lese spennende bøker, understreker hun.

Hannah kan fortelle at hun for tiden leser Anne Franks Dagbok.

- Jeg har lest flere bøker om barn som lever i krig. Dessuten liker jeg å lese krim, kjærlighetsfortellinger og spøkelseshistorier, sier hun.

Ettersom utvalget på skolebiblioteket ikke er så godt, tar hun iblant turen inom Deichmann, eller hun ønsker seg bøker i bursdags- eller julegave.

- Men det hadde vært mye enklere å låne bøker på biblioteket her, understeker hun.

Ikke penger til bøker

Eleven forstår at ikke skolen nødvendigvis har råd til å bruke penger på bøker.

- De må bruke det på det mest nødvendige, og ofte går pengene til en eller annen form for hærverk som må repareres. På den måten ødelegger vi for oss selv, sier Hannah og Mohammed niker enig.

- Hvis folk slutter å gjøre skade, blir det lettere å kjøpe nye bøker, sier han.

Mohammed kan fortelle at han faktisk har lest en bok flere ganger, ettersom han ikke finner noen nye på skolebiblioteket.

- Det er ikke så spennende, for da vet du hva som skjer allerede, sier han.

- Tenk på skolene

Nå gleder elevene seg først og fremst til å plukke titlene de skal få fra Omnipax, og fire av bøkene er allerede valgt.

- Vi velger bøker som passer for alle, slik at det ikek sakl bli urettferdig. Foreløpig har vi valgt en kjærlighetsbok, en om prater, en om spøkelser og en om jentemobbing, forteller Hannah som har en klar oppfordring til forlagene:

- Vi vet at dere ofte har bøker til overs, og skjønner at dere gir noe av det til sykehus og andre som trenger det, men det hadde vært fint om dere kunne spart litt til skolene også.

Reklame

NÅ: Enormt salg på alt du trenger til løping