Gå til sidens hovedinnhold

Elever sprengte Plumbo-bombe på skolen

Lærte seg å lage bomben på NRK.

- Flere elever har fortalt at de uka før så på TV-programmet «Ikke gjør dette hjemme», hvor ei slik bombe ble laget, forteller fungerende rektor Gerd Mona Simensen på Breilia skole i Hammerfest.

Sammen med kommunalsjef Grethe Nissen i Hammerfest kommune priser hun seg lykkelig over at påfunnet med det svært etsende stoffet, ikke endte verre. For det var flere elever og en lærer til stede da bomba smalt i garderobeskapet til en elev.

- Rakk akkurat å snu seg
- En lærer ble klar over flaska, fikk lukket skapdøra, og rakk akkurat å snu seg. Så eksploderte den, forteller kommunalsjefen til Finnmark Dagblad.

I NRK-programmet «Ikke gjør dette hjemme» fortelles det at Plumbo er en norsk oppfinnelse, som i mer enn 80 år har åpnet tette rør og avløp.

- Det er et heidundrende stoff. Det er etsende, og det inneholder aluminiumspulver og natriumhydroksid, og det er ikke måte på, sier en av programlederne i programmet, og fortsetter: - Når det utsettes for vann så utløses det til og med brannfarlige gasser.

Etterfulgt av flere eksperimenter i et badekar, men hvor de to programlederne Rune Nilson og Per Olav Alvestad bruker vernebriller og gummihanske.

Videoer på You Tube
Aluminiumspulver er også en sentral ingrediens i kunstgjødsel-bomber, og bombeoppskrifter er også lett tilgjengelig på nett. På You Tube finnes det mange videofilmer hvor Plumbo-bomber sprenges. Også fra skoleelever i Finnmark.

- Vi vet også at dette ligger på You Tube, sier fungerende rektor ved skolen.

Giftinformasjonen hos Helsedirektoratet har tidligere gått ut og advart mot denne trenden, som for mange har blitt sett på som en uskyldig rampestrek.

- Plumbo og tilsvarende produkter er sterkt etsende. Får man dette i øynene kan det i verste fall føre til varig blindhet, advares det.

I en lukket beholder vil Plumbo og lignende kjemikalier sammen med vann kunne føre til en eksplosjon og spre etsende væske over et stort område.

- Det har skjedd flere ulykker hvor beholderen har eksplodert i hendene før man har rukket å legge den fra seg, advarer Helsedirektoratet, som skriver at væsken kan føre til alvorlige etseskader på øyne, hud og slimhinner. I øynene vil det kunne føre til varig blindhet.

Hammerfest kommune har anmeldt episoden på Breilia skole til politiet.

- Ikke skyld på TV
Prosjektleder for programmet «Ikke gjør dette hjemme», mener det blir feil å trekke programmet inn i hendelsen, som skjedde på Breilia skole.

- Jeg er skeptisk til denne koblingen til TV-programmet, påpeker prosjektleder Njord Røv hos NRK, som omtaler barns lek med Plumbo-bomber som en klassisk rampestrek og som ifølge ham skjer med jevne mellomrom over hele landet.

- Flere elever har fortalt at de uka før så på TV-programmet «Ikke gjør dette hjemme», hvor ei slik bombe ble laget, forteller fungerende rektor Gerd Mona Simensen på Breilia skole i Hammerfest.

- Man kan ikke skylde på TV. Det er mange ting du kan se på TV, og selv om du kan se hvordan du tar livet av andre mennesker, blir det likevel feil å gjøre det, sier prosjektleder Njord Røv til Finnmark Dagblad.

Han er reporter, og i tillegg til "Ikke gjør dette hjemme", har han laget programmer for blant annet Brennpunkt, Faktor, Newton og Schrödingers Katt.

Han påpeker også at TV-serien og det aktuelle programmet ble sendt i fjor, og sier at dersom elevene skal ha sett det ei uke før hendelsen på Breilia skole, mener han at de må ha funnet klippet på You Tube.

- Og på You Tube finnes det veldig mye fra før. Derfor høres det for meg ut som om elevene har sagt det første de har kommet på som en flau unnskyldning for det de har gjort, mener Njord Røv.

Han peker også på at programlederne i programmet bruker verneutstyr, pleksiglass og holder stor avstand til bombene de eksperimenterer med.

- Dem viser det veldig tydelig i programmet. Så det blir helt feil å trekke paralleller til vårt program og det som har skjedd på skolen i Hammerfest, fastslår han.

Les flere saker hos Finnmark Dagblad her.

Reklame

Her kan du levere Vikinglotto