Gå til sidens hovedinnhold

Elevstreik etter lærerfyll

Halvparten av elevene ved Rjukan videregående skole streiker mandag etter påstander om fyll blant en eller flere lærere ved skolen.

Rektor Olav Tov Røysland ved skolen bekrefter mandag morgen overfor Telemarksavisa at halvparten av skolens elever er borte i det som omtales som en spontanstreik.

Krever edru lærere
Ifølge rektoren har elevrådsleder Sandra Yeomans skrevet en e-post til skolen hvor påstanden om fyll blant skolen ansatte kommer frem, og at dette er grunnen til streiken. Etter det TA erfarer, inneholder e-posten et krav fra elevene om edru lærere.

I et brev fra elevene til skolen som TA har tilgang til, står det blant annet: Frustrasjonen har bare økt blant elevene dette halvåret. Forsøk på å snakke med skoleledelsen har med tanke på elevenes situasjon har blitt oversett. Nå er derimot elevene lei av å bli sett mellom fingrene på, og har dannet et felles opprør for å understreke vår posisjon som elever, og vårt ønske om større åpenhet og hensyn til våre ønsker. Dette har vi gjort i form av en streik av første skoledag mandag 2. januar.

Det er ikke kjent når episoden(e) som førte til spontanstreiken skal ha skjedd, men trolig har dette skjedd før jul.

- Ute av stand til å undervise
Elevene hevder overfor skolen at en lærer har vært ute av stand til å undervise.

Vi har opplevd en situasjon hvor læreren har vært ute av stand til å undervise, og vært i en utilregnelig tilstand. I situasjoner hvor dette har skjedd, står det videre i brevet.

Klager på håndteringen
Elevene sier i brevet at skolen ikke har tatt dem på alvor når de har meldt om hendelsene.

I situasjoner hvor dette har skjedd, har ledelsen evne til å informere de involverte svært dårlig. Det virker ikke som om det har fått verken oppfølgning eller konsekvenser. Vi forstår at personalsaker ikke er elevenes oppgave, men vi føler vi har rett på å vite hva som skjer ved skolen vår, står det i brevet.

Vil møte elevene
- Jeg prøver nå å få til et møte med elevrådet slik at vi kan få pratet om dette fordi det er etter min oppfatning ikke er hold i disse påstandene, sier Røysland.

Hverken rektor Røysland eller TA har klart å komme i kontakt med elevrådsleder Yeomans på telefon mandag formiddag.

- Det har versert slike påstander siden før jul, men i et møte med noen elever har jeg kommet frem til at årsaken var en annen enn rusbruk, legger rektoren til.

Ikke første gang
Det er ikke første gang det fremkommer påstander om fyll blant lærere ved Rjukan videregående.

Under en skoletur til -Portugal i 2007 Portugal i 2007 opplevde elevene ved Rjukan videregående skole en uke fylt med fyll, fravær og flere uønskede episoder fra to lærere. Dette fikk den gang konsekvenser for de impliserte lærerne.

Gjennom samtaler TA har hatt med dem som var med på turen i 2007, ble det bekreftet at skoleturen var et mareritt for mange av 18-åringene som var vitne til en lang rekke svært uheldige episoder som utspant seg på turen. Allerede på flyet nedover ble en av lærerne så overstadig beruset at det ble svært plagsomt. Les flere saker i TA

Hva mener du? Er det riktig av elevene å streike?

Kristin Halvorsen: Dette må rektor løse

- Denne situasjonen ved Rjukan videregående skole er et lederansvar å ordne opp i. Jeg ser at rektor er på saken, og forventer at han gjør det som må til for å løse situasjonen som er oppstått, sier kunnskapsminister Kristin Halvorsen (SV) til Nettavisen i en kommentar til saken.

Kommentarer til denne saken