- Her er det store prisvariasjoner. En plass i et eksklusivt jaktlag kan koste mange tusen kroner, men for enkelte er det bare å ta med seg rifla og ta turen ut i familiens jaktterreng, sier viltkonsulent i Norges Jeger- og Fiskerforbund (NJFF) Webjørn Svendsen til Nettavisen.

Har du noen tips om elgjakten? Send SMS eller MMS til 1930, ring 21006010 eller send e-post til vaktsjef@nettavisen.no

60.000 på elgjakt
Han mener pengene ikke betyr så mye for dem som nå begynner å sitre etter å dra på post ute i naturen. Et møte med skogens konge kan ikke måles i penger, mener han.

I år regner NJFF med at nærmere 60.000 skal på elgjakt. Jaktsesongen begynner gjerne 25. september eller 5. oktober, men har allerede begynt i flere kommuner på Vestlandet og i Finnmark.

- Av disse er det mange som holder lange tradisjoner ved like og elgjakta består av veldig mange faste jaktlag, forklarer Svendsen.

Ifølge Aftenposten kan det koste 30.000 kroner å felle en elgokse under årets jakt.

På nett opererer mange steder med lav grunnpris, men prisen stiger fort hvis du feller et større dyr. Da er det ikke uvanlig med en pris på opp mot 30.000 kroner for å få felle en elgokse.

Mye inkludert
Dette gjelder tre dagers jakt for tre jegere med full uttelling, en okse på over 12 tagger hver. Med på kjøpet får jegerne kost, losji og hver sin guide med hund, skriver avisen.

Dette er tilbud som gjerne tilbys utenlandske troféjegere. Skogeierforeningen har selv gått ut med oppfordring til sine medlemmer om å kommersialisere jakten, for erstatte tapte inntekter i skogen.

Det ble i jaktåret 2007/08 felt 36.600 elg i Norge. Dette ga rundt 4,8 millioner kilo elgkjøtt, til en førstehånds verdi på 336 millioner kroner. Dette tilsvarer om lag 70 prosent av verdien for alt stort hjortevilt.

- Jakt har derfor stor økonomisk betydning og kan gi betydelige tilleggsinntekter i utmarksnæringa, både i form av kjøtt og opplevelser knyttet til jakt og utmarksturisme, sa landbruks- og matminister Lars Peder Brekk (Sp) til Nationen. Uttalelsen kom under åpningen av Nasjonalt Elgsenter på Gravberget Gård i Hedmark tidligere denne måneden.

Vil ha det billigere
I Finnmark ønsker Norske Samers Riksforbund (NSR) billigere elgjakt.

- Elgjakta har etter hvert blitt så dyr at det nærmest er blitt en jaktform for de som har mye penger, sier Mathis Nilsen Eira.

De foreslår både reduksjon i grunnprisen og i forhold til prisen per kilo kjøtt. NSR vil fremme saken ovenfor styret i Finnmarkseiendommen i kommende sametingsperiode.