*Nettavisen* Nyheter.

Elgkalven lokket i døden

Foto: Egil Revhaug (Avisa Nordland)

Dunger av felte seljetrær ligger langs jernbanelinja og lokker elgen. Mandag ble en kalv påkjørt av toget.

20.02.12 19:47

- Disse felte trærne bør fjernes omgående, mener Egil Revhaug, som var i Vågan og avlivet den påkjørte kalven mandag formiddag. Han mener det er opplagt at elgene holder seg ved jernbanelinja når maten ligger der og lokker.

Jaget bort
Han bor i området. Forrige helg tok han bilde av elgkua og kalven som beitet i hagen. Sist lørdag ble de jaget vekk fra linja. Men mandag ble altså kalven påkjørt.

Kalven hadde fått brukket venstre bakfot og hadde slept seg ned til naustene og videre ut i fjæra, forteller han til Avisa Nordland.

- Når de store trærne blir kappet og lagt like ved skinnegangen på begge sider av linjen, er det åpenbart for alle og enhver at det må bli påkjørsler, sier Revhaug.

Det har ikke vært elgpåkjørsler i dette området på 12 år.

Skal ryddes - en gang
Trærne ble felt sist høst, opplyser oppsynsmannn Per Thomas Risvoll i Jernbaneverket. Han kan ikke si når de blir ryddet bort.

- Det er forespeilet at det skal ryddes, men når det skjer, avhenger av kapasiteten i driftsavdelinga. Jeg kan ikke si noe tidspunkt.

- Så det kan ennå gå uker?

- Ja, det kan det. Vi har ikke noe pressmiddel på dem. De styrer dette ut fra sin kapasitet og det de har å gjøre av annet vedlikeholdsarbeid.

Få hittil
Det har vært få elgpåkjørsler hittil denne vinteren. Men nå når snøen er kommet, trekker elgen ned mot jernbanelinja der det er lett å gå. Når det i tillegg er mat der, øker faren, påpeker Egil Revhaug.

Leder i viltnemnda i Bodø, Johan A. Bakke, har vært i kontakt med Jernbaneverket gjentatte ganger om saken uten at noe har skjedd.

- Situasjonen er den samme i hele landet. Alle viltnemnder har problemer med å få gjennomslag, sier Bakke som nå planlegger et nytt møte med Jernbaneverket.

Bilister
Han benytter samtidig anledningen til å oppfordre alle trafikanter mellom Vågan og Hunstad til å være ekstra observante i grålysningen morgen og kveld.

- Det er mye i elg i området der nå.

Les flere saker hos AN.no

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag