*Nettavisen* Nyheter.

Eli Karis beste sommerdrinker

- Lukt på ingrediensene, råder Eli Kari Gjengedal til den som vil mikse sommerens heteste drikker. Her er værdamens beste tips.

27.05.05 15:06

(SIDE2): Hun er mest kjent som værdame på TV 2, men Eli Kari Gjengedal har også en imponerende fartstid som barkvinne.

- Tar du med sesongjobber, har jeg holdt på i 14 år, sier Eli Kari til Side2.

Selv smaker hun ikke alkohol denne sommeren, fordi hun venter sitt første barn med samboeren Kjetil Iversen i oktober. Men hun bobler over av forslag når vi ber henne om barkvinnens beste tips for sommerdrinken.

- Bruk frukt

- Det er så mange sommerdrinker som er så gode med at man kan ta mye forskjellig frukt i, sier hun og lister opp sine topp fem:

- Hvis vi tenker på det som er lett tilgjengelig her i Norge, er jordbær en soleklar vinner. Melon er også veldig godt egnet. Alle sitrusfrukter, som lime, sitron og appelsin smaker godt. Og så gjør bringebær seg svært godt i sommerfriske drinker.

- Hvilke alkohol-typer er sommerdrinkvinnerne?

- Det er selvfølgelig hvitvin, helst Chablis og Sancere som er veldig godt egnet til sjømat. De er gjengangere som folk spør etter om sommeren. Når det kommer til det å mikse drinker, så er lys rom ofte brukt i alle disse deilige frukt daiquiri-drinkene.

- Er det noen grunnleggende retningslinjer man må tenke på når man skal komponere sin egen sommerdrink?

- Ofte er det slik at smakssans og luktesans gir samme informasjon. Derfor er det beste rådet for den som vil komponere sin egen drink, å ta det brennevinet og de juicene man har tenkt å blande og så lukte på det. Lukter det godt, så passer det godt sammen. Det er også viktig å tenke farger. For eksempel vannmelon går fint sammen med blandevannet Russchian.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Ronny Rosenberg/Coctail

- Det er jo noen farger som bare blir gørr sammen. Hva er det som er fy-fy?

- Da skal man bare tenke på fargeblandingen fra malerskrinet man hadde på skolen. For eksempel blå likør sammen med appelsinjuice blir en ekkel spygrønn farge. En annen ting som er fy-fy i forhold til smaken, er feil blandingsforhold.Tar man for mye brennevin, smaker det bare fy. Og tar man for mye av en ingrediens som har veldig dominerende smak, blir det ikke godt, sier Eli Kari, og forteller at hun alltid tar litt mindre tequila i Long Island Ice Tea, slik at ikke den skal dominere i drinken. Vodka Battery er et annet eksempel. Her anbefaler Eli Kari en femtedel Battery, og fire femtedeler sitronbrus.

- Hvordan går man frem steg for steg når man blander en drink?

- Man blander alltid brennevinet først, med mindre det dreier seg om float-drinker som skal ha Galliano som et lag på toppen. Og så er det veldig viktig med is: Ha masse is tilgjengelig, en lunken drink smaker ikke godt. Altså: Isen i glasset først, så brennevinet og til slutt blandevannet, frukt og alt det dillet man skal ha nedi.

- Det er jo slik at vi gjerne har drinker for forskjellige mennesketyper. Kan du anbefale hva du ville valgt til:

Mannen:

- Mannen har ofte trang til drinker som ikke er stasjet opp, for eksempel gin og tonic, vodka med tonic eller sitronbrus. Han kan for å være høflig kaste seg på en Strawberry Daiquiri, men det er bare for å være grei.

Kvinnen:

- Kvinnen varierer litt. Kvinnen er ofte mer lekende og villige til å prøve nye ting. Hun synes det er artig å vite hva som er trendy. Men disse frukt daiquiry-drinkene er veldig populære.

Den som liker søtt:

- Strawberry Daiquiri

Den som liker surt:

- Caipirinha. Denne er full av lime, rom og sukker og smaker både surt og friskt på samme tid.

Den som liker sterkt:

- Dry Martini. Veldig Dry Martini. Shots er jo også sterkt, men det er litt harry i år, så det lar vi ligge.

Den som vil ha svakt:

- Et glass Chablis.

- Hva ville du servert deg selv om du kom i en bar?

- Den var vanskelig. Hmm.... jeg tro det måtte bli en Long Island Ice Tea.

- Og hva er egentlig din favorittdrink til sommeren?

- Vel, i år kan jeg jo ikke drikke alkohol, så da blir det helt klart en frukt daiquiri uten alkohol. Og så Clausthaler, da.

(Og til den som lurer: Uten barn i magen er hun veldig Dry Martini.)

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Ronny Rosenberg/Coctail

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.