ALNA (Nettavisen): Bjørnar Moxnes var forbannet og refset regjeringen for å føre en politikk «som fratar mennesker livsgrunnlaget nærmest over natten» i sin landsmøtetale.

Elin hadde jobbet ti år som fengselsbetjent og som miljøterapeut i rustjenesten, da hun ble truet på jobb og fikk en yrkesskade. Hun klarte ikke å jobbe mer og havnet på arbeidsavklaringspenger (AAP).

Så kom brevet, på DigiPost om at arbeidsavklaringspengene ville opphøre uken etter.

Følg landsmøte direkte her!

«Er vi fattige, mamma?»

Elin gikk fra 300.000-400.000 kroner i inntekt til det halve.

- Hun risikerer å måtte selge leiligheten. Flytte fra gård og grunn. Elin har en katt, og en 9-åring. «Er vi fattige mamma», spør han.

Nettavisen snakket med Elin etter landsmøtetalen.

- Får jeg avslag på uføresøknaden, mister jeg huset, for da går jeg tilbake på sosialstønad. Å høre sønnen din si «Er vi fattige mamma» gjør noe med deg som mor, sier hun.

- Hvorfor stilte sønnen din deg dette spørsmålet?

- Vi sulter ikke, og han har alltid arvet klær. Men jeg må si nei til ukelønnen han fikk før på 50 kroner, og vi kan ikke gå på kino. Mye koster penger, og jeg har valgt å være ærlig med ham. Men det er klart det er tøft.

Situasjonen hennes nå er at etter AAP opphørte, lever hun på sosialstønader. Hennes eget ønske, i samråd med helsepersonell og Nav lokalt, var å få forlenge perioden med AAP slik at hun kan komme 100 prosent tilbake i jobb.

Se Bjørnar Moxnes snakke om Elin i videoen under.

Det har hun fått nei til fra en annen instans i Nav.

Les også: Ekstrem økning i unge på uføretrygd: Én utvikling bekymrer

For å få endene til å møtes, søkte hun derfor om å bli 60 prosent ufør for én måned siden.

Hun forventer å få svar i august.

- I dag er jeg i stand til å jobbe 40 prosent. Det virker som arbeidsminister Anniken Hauglie, som røper at hun vil gi 15 millioner ekstra til Nav til økt saksbehandlingskapasitet i revidert tirsdag, er mest opptatt av å få ned køene og gi raske avklaringer. Ordningen skal avklare, og noen trenger mer tid enn andre på det, sier hun.

Strengere regler for arbeidsavklaringspenger (AAP) har skapt mye debatt, og nå bevilges 105 millioner kroner til avbøtende tiltak.

- Jeg ønsker jo å bli frisk

- Jeg trenger bare mer tid. Målet mitt er å komme tilbake i 100 prosent jobb. Jeg ønsker jo å bli frisk, det har jeg også sagt til henne. Jeg går jo i behandling også, fortsetter Elin.

- Du venter nå på svar på om du får innvilget det å bli 60 prosent ufør, men du ville altså heller forlenget perioden med å motta avklaringspenger og på sikt komme tilbake i full jobb?

- Ja, det er klart. Jeg er 40 år og har brukt tre år av livet mitt på å ta en ekstra utdannelse. Jeg kunne gitt opp for lenge siden, men vil jo dette, sier hun til Nettavisen.

Elin, som er utdannet faglærer i idrett, har tatt en bachelor i Idrett, friluftsliv og helse.

- Det er en sorg å skulle bli ufør

- Hva tenker du om det å skulle bli 60 prosent ufør?

- Sorg. Det er en sorg, så det jeg jobber mye med nå, er å godta livet sik det er blitt. Jeg er egentlig veldig ressurssterk, en som står på og er en fighter. Det er derfor jeg har jobbet slik jeg har gjort i alle år, med å hjelpe mennesker, innen både rus, psykisk helsetjeneste og fengselsvesenet. Det er uretten mot dem jeg har villet jobbe mot. Så havner jeg selv i samme situasjon hos Nav, hvor jeg virkelig får kjenne på kroppen hvor vanskelig dette er, sier hun fortvilet til Nettavisen.

- Regjeringen skyver folk ned i fattigdom

Moxnes refererte i sin tale videre til Elin, som også stilte opp i NRKs Debatten 26. mars om AAP:

- Elin sa at regjeringen snakker om en inkluderingsdugnad, og hevder at de bryr seg om de fattige. Men i realiteten så støter de folk ut. De skyver folk ned i fattigdom. Høyre og Frp gjør maskene i vårt felles sikkerhetsnett så store at mange faller tvers gjennom, sa Moxnes og fortsatte:

- Så sier arbeidsministeren på TV, til Elin: «Jeg tror helt sikkert at det koster deg ganske mye å stå og fortelle historien din», fortsatte Moxnes.

- Men Anniken Hauglie, er det noe som koster Elin er det regjeringens politikk. Som Elin svarte selv: «Jeg går til behandling, men det gir meg ikke penger i lommeboken og mat på bordet». Du blir ikke friskere av å bli fattigere. Derfor er Rødts krav til regjeringen at denne uretten må rettes opp, allerede når revidert budsjett legges frem på tirsdag, sa Moxnes.