*Nettavisen* Nyheter.

Elin og Ole Gunnar selger bil og eiendeler for å hjelpe flyktninger i Hellas

Ole Gunnar Iversen og Elin Skjeltorp er nå klare for å reise til Hellas for å hjelpe til. Foto: Privat/NTB Scanpix

- Det kommer til et punkt hvor man må gjøre noe.

03.09.15 22:16

STEIGEN (Avisa Nordland): Ole Gunnar Iversen fra Steigen og forloveden Elin Skjeltorp selger unna både inventar og bil for å resie til Lesvos i Hellas for å hjelpe det massive antallet flyktninger som kommer sjøveien. Så mange som 300.000 mennesker har hittil i år krysset Middelhavet, og 200.000 av disse har landet i Hellas. Det opplyser FNs flyktningesenter på sine nettsider.

- Det kommer til et punkt hvor man må gjøre noe. Sitter og føler på en maktesløshet over det som skjer i Hellas. Vi leste rapporten fra den første som reiste nedover, som ble publisert på facebook-siden "Dråpen i Havet", og det var det som trigget ønsket om å reise nedover, sier Elin Skjeltorp.

Les også: Dette er bildene Ungarn ikke vil at du skal se

Gruppen "Dråpen i Havet" har torsdag godt over 15.000 medlemmer. Paret ble inspirert av å se at folk tyr til handling, og ønsker å hjelpe andre i en vanskelig situasjon.

- Det blir litt sånn: Hva kan man gjøre? Vi så hva andre gjorde, og da tenkte vi "da gjør vi det også", forklarer Skjeltorp.

Flere nordmenn og andre europeere har allerede reist ned for å hjelpe til.

Paret har et reisegavekort som de skulle bruke på ferie, men nå bruker de dette for å dra ned å hjelpe istedet.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Klikk på bildet for å forstørre.

Denne bilen selger Elin og Morten for å bruke pengene under frivillig arbeid med flyktningene som kommer inn langs strandlinjen på Lesvos. Foto: Privat

Klare for utreise

- Vi fikk kjøpt biletter nå i ettermiddag. Vi reiser til Oslo den 3. oktober og tar flyet videre den 4. til Athen og videre til Lesvos. Vi blir i en uke før vi reiser oppover igjen, sier Ole Gunnar Iversen til Avisa Nordland.

De to har også en 16 måneder gammel sønn. Han blir hjemme.

- Besteforeldrene til sønnen vår kommer nedover til Trondheim for å passe han mens vi er borte, sier Iversen.

Les også: - Innvandring er ett av de viktigste spørsmålene for Norges framtid

Han forklarer at de forbereder seg på det verste med tanke på hva som vil møte dem.

- Vi prøver å ha et realistisk syn på det som kommer til å møte oss. Det er viktig å ta sikkerhetssyn og ta vare på oss selv oppi det hele også. Vi tror ikke vi skal klare å redde 10.000 mennesker på egen hånd, men vi skal gjøre det vi klarer, sier han.

- Fikk det sparket i baken som vi trengte.

- Samboeren min foreslo å reise nedover et par uker før vi leste innlegget på "Dråpen i havet". Egentlig ble det for dyrt i forhold til den ferien vi hadde tenkt å ta, sier Skjeltorp.

Hun forklarer at situasjonen i Hellas er håpløs. Kapasiteten er sprengt for hjelpeorganisasjonene som er på stedet.

- De som kommer i land må gå milevis langs veier uten fasiliteter. Mange av barna som kommer er nedkjølte, og hadde ikke hatt en sjanse om det ikke var for alle de uavhengige frivillige som møter dem på stranden, sier hun.

Les også: Her er historien bak lille Aylans siste reise

Hjelp til selvhjelp

- Grekerne står i knestående, livredde for at turistene skal slutte å komme, sier Skjeltorp som mener det også er viktig å støtte gjennom å bruke penger i Hellas.

Hun forklarer at desto mer man handler varer i loikalsamfunnet, desto mer hjelper det landet til å kunne øke ressursene sine.

- Det er både bedre og enklere enn å frakte ting nedover, sier hun.

Handling foran prat

- Vi synes det er hårreisende at man kan sitte her i Norge og diskutere hvor mange flyktninger man kan ta imot. De skriker etter hjelp mens vi

sitter her og diskuterer. Folk er nødt til å ta inn over seg hvor stor denne katastrofen faktisk er. Det er ikke noe vi kan snu ryggen til, sier Skjeltorp.

Hun er glad for det hun mener har skjedd med folk de siste månedene.

- Vi håper og tror at situasjonen har begynt å synke inn hos folk, sier hun.

Elin Skjeltorp og Ole Gunnar Iversen sier til an.no at de kjenner til flere som reiser nedover allerede nå.

Les flere artikler hos Avisa Nordland.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag