*Nettavisen* Nyheter.

Elins treningsdagbok

Foto: Paul Weaver (Side2)

– Hvorfor er jeg ikke fornøyd?

02.06.10 15:33

(SIDE2): Elin Reitan (31) trener for å øke muskelmassen, og denne uken fikk hun resultatet fra fire ukers intensiv treningsopplegg.

Les Elins trenings og kostholdsplan her.

Bakgrunn for treningsdagboken:
I form på 4 uker?
Trenerens kommentarer:

Effekt etter én ukes trening?

RESULTAT:
Jeg fryktet det verste da Personlig Trener Björn Östbye tok fram målerbåndet. Vi var samlet på Elixia for å få dommen av fire ukers intensiv trening, og selv om visste at dette var litt i korteste laget for å nå målet jeg hadde satt meg, hadde jeg et håp.

PT-en advarte meg før vi startet programmet. Å øke muskelmassen på fire uker kunne bli litt vel utfordrende, og det skulle det vise seg at det var.

Først fikk jeg en glad nyhet!

Omkrets rundt hofte/sete hadde økte med 1, 6 prosent. Jeg tolker det slik at jeg har fått større setemuskler, og at det ikke er det at jeg har lagt på meg som gjør at målerbåndet måtte trekkes lengre ut denne gangen.

Fettprosenten min hadde gått opp, men kun med 0, 6 prosent. Dette sa PT-en var normalt, siden jeg har spist mer for å bygge muskler (så da får jeg tro det da).

Omkretsen rundt lårene har visst gått opp 0,5 til 1 prosent også, og det er gode nyheter. Men musklene i overkroppen ser ikke ut til å ha endret seg stort, og det tar jeg litt tungt (eller rettere sagt, her tar jeg ikke i så tungt).

Den fettfrie kroppsvekten har gått opp med 1, 2 kilo. Det bety at jeg nå har mer muskler – så jeg kan dermed konkludere med at jeg faktisk oppnådde målet mitt.

Men hvorfor er jeg da ikke fornøyd?

Jeg er kjent for å sett svært høye krav for til meg selv, men denne gangen tror jeg det bunner ut i at jeg ikke føler meg sterkere. Jeg har egentlig trent hardt og målrettet i over ett år, uten å se de resultatene jeg vil. Spørsmålet er om jeg har kommet til et punkt, hvor jeg må ha en personlig trener til å presse meg til neste nivå?

Fremover vil jeg uansett fortsette å trene hardt og målrettet – så lenge jeg har motivasjon nok til å overbevise meg selv om at trening er bra, selv om jeg ikke oppnår mine resultater.

Kostholdet endret jeg ikke særlig på, foruten å kutte ut sukkeret. Det har gått helt fint, og jeg har atskillig mindre søtsug nå enn tidligere. Jeg drikker av en eller annen grunn litt mer kaffe enn før, så mitt nye mål er å kutte ned på koffeinet.

UKE 4

Trening
Jeg startet dag en i treningsprogrammet med godt mot, og det hele gikk relativt bra. Jeg er fortsatt langt fra fornøyd med meg selv når det kommer til knebøy, og greier ikke å ta på like mye vekter som jeg gjerne vil. Jeg tror det er mye fordi jeg er redd for smerten, og jeg greier derfor ikke å presse meg selv nok.

Da jeg skulle utføre dag to i treningsprogrammet følte jeg meg litt shabby, og bestemte meg derfor for å kjøre en intensiv yogatime isteden. Timen fikk meg til å føle meg avslappet, samtidig som jeg fikk presset kroppen og fokusert på mitt indre. Det var deilig, og jeg følte meg godt fornøyd etter timen. Hele kroppen dirret, og jeg følte meg litt svimmel, men jeg tenkte en gåtur ville rette på dette.

Men hvor feil kan jeg ta. Dagen etter var halsen min sår, og jeg var slapp som en sokk. Jeg kunne bare glemme å presse kroppen min gjennom harde treningsøkter, og måtte nøye meg med å gå noen turer i frisk luft isteden. Argh! Dette passet meg svært dårlig – for i neste uke skal Björn (PT) fram med målebåndet å se om muskelmassen min har økt. Jeg kan ikke akkurat si at jeg ser fram til dommen.

Så det betyr at jeg altså mangler to økter på å fullføre ett fire ukers treningsprogram. Kjipt, men jeg kommer jo sterkere tilbake. Når bare denne forkjølelsen forsvinner ut av den stakkers kroppen min.

Kosthold
Jeg mener selv at jeg fortsatt ikke får i meg nok proteiner, i forhold til den energien jeg bruker – så nå står store mengder tunfisk, kylling og laks på menyen!

UKE 3

Trening
Hmf, denne uken ble ikke helt som jeg trodde. Jeg var så giret etter forrige ukes bragd at jeg gledet meg skikkelig til å ta fatt på de tunge vektene. Jeg ville kjenne svetten sile nedover ryggen og smerten svi i bein og armer! Men slik gikk det altså ikke.

Årsaken? Jo, nå skal du høre.

Første dag i uke tre lesset jeg nok en gang på med tunge vekter. Det var bein og setemuskulaturen som skulle få gjennomgå, men i motsetning til forrige uke greide jeg ikke å løfte de vektene jeg hadde tatt på. Jeg måtte faktisk ta av litt vekt!! Dette gjorde meg totalt demotivert. Hvordan kunne jeg ha blitt svakere? Nå høres det ut som dette gjelder alle øvelsene, men det stemmer ikke. Det knebøy jeg her snakker om – og til min store frustrasjon greide jeg ikke å løfte like tungt som forrige uke. Dette var ikke den utviklingen jeg hadde ventet meg.

Første dags fiasko førte derfor til at jeg mistet litt piffen i øktene som fulgte. Jeg gjennomførte øktene, men jeg følte jeg gjorde de litt halvhjertet.

Så nå har jeg funnet ut én ting – jeg må skjerpe meg!

Jeg kan ikke la en fiasko ødelegge hele treningsuken. Det er jo ikke sikkert jeg har blitt svakere. Det kan jo være mange årsaker til at jeg ikke greide å løfte like tungt. Eller?

Kosthold
Kostholdet går fintfint. Jeg tror kanskje jeg får i meg litt for lite energi, og må derfor øke litt porsjonsmengden på måltidene.

UKE 2

Trening
Jeg må innrømme at jeg var litt skuffet i forrige uke. Skuffet over meg selv, og for at jeg ikke greide å presse meg selv hardt nok. Derfor bestemte jeg meg for at andre uke med treningsprogrammet skulle bli annerledes. Denne uken skulle jeg ta ut alt jeg hadde!

Første dag i programmet (fokus på sete og lårmuskulatur) lesset jeg på med tunge vekter. Jeg smålo litt for meg selv da jeg stilte meg under stanga for å utføre de smertefulle knebøyene. Men til min store overraskelse greide jeg fint å gjennomføre øvelsen med det antallet vekter jeg hadde lesset på med. Ja, det var vondt, men jeg greide det – og det føltes helt fantastisk!

Jeg hadde også tyngre vekter enn normalt da jeg utførte de andre øvelsene i programmet, og selv om det var tungt følte jeg at teknikken var god.

Det skal også nevnes at jeg har kuttet ned antall repetisjoner til ti. Det gjør jeg for å holde motivasjonen oppe når jeg kjører på med svært tunge vekter.

Selv om jeg kjørte på med tunge vekter, har jeg stor tro på at jeg skal greie å øke vektene ytterligere neste uke. Jeg kjenner at jeg gleder meg til å teste meg selv – og det er jo motivasjon i seg selv.

Dag to i programmet ble enda litt hardere. Jeg er nok generelt sett svakere i overkroppen, og på noen av øvelsene startet jeg litt vel friskt ut. Dette resulterte i at jeg måtte fjerne litt vekt når jeg skulle gjennomføre tredje sett.

Jeg er usikker på om jeg er blitt sterkere i overkroppen. Mellom skulderbladene derimot føler jeg at musklene har utviklet seg litt. Jeg greier å utføre prone cobra og høy roing med bedre teknikk og tyngre velter – så her må det ha skjedd noe.

Dag tre gikk greit. Som jeg har nevnt tidligere er dette er en morsom dag fordi jeg trener hele kroppen.

Kosthold
Jeg prøver å spise mer proteiner, men det er ikke alltid like lett når man har dårlig tid og dermed ikke kan være så selektiv. Tunfisk, egg, laks, kylling, proteinpulver og nøtter er noen av mine viktigste proteinkilder, og jeg prøver å spise minst fire av disse produktene hver dag (for eksempel – frokost: proteinpulvershake og egg, mellommåltider: mandler, lunsj: tunfisksalat, og middag: laks eller kylling).

Jeg holder meg stort sett unna sukker fortsatt, og det er ikke noe problem.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Side2

UKE 1

Trening
Jeg har trent vekter en god stund, og har også trent med personlig trener tidligere. Problemet når jeg trener alene er at jeg ikke har motivasjon nok til å presse meg selv slik jeg burde. Når det begynner å brenne i musklene gir jeg på en måte litt opp. Dette gjør at jeg ikke får den utbytte av treningen som jeg trenger for å bygge muskler. Min utfordring blir derfor å psyke meg opp til å presse meg selv hardere, og ikke gi opp når smerten melder sin ankomst.

Første dag i programmet har fokus på sete og lårmuskulatur. Å ta knebøy uten Smiths-maskin er for meg ganske uvant, og jeg merker derfor at jeg ikke tørr å lempe på med tunge vekter. Dette gjør i sin tur til at jeg ikke får den vekten jeg trenger for å bygge muskler. På bakgrunn av dette har jeg derfor kommet fram til, i samtale med den personlige treneren, at jeg skal ta knebøy i Smiths-maskin fremover. Jeg skal allikevel prøve meg fram med knebøy uten Smiths-maskin (med løs vektstang), til jeg føler meg komfortabel til å ha tyngre vekter når jeg utfører øvelsen uten støtte.

I programmet likte jeg spesielt godt hofte-extension med ankel kabel. Denne er ny for meg, og var både moro og skikkelig tung å utføre!

Jeg slet litt med strake markløft, da vekten var så tung at jeg nesten glapp stangen, men det er ingen tvil om at jeg kjente denne øvelsen i bena i dagene etterpå.

Dag to av programmet fokuserer på overkropp, og øvelsene var svært tunge. Spesielt er prone cobra og høy roing en utfordring fordi jeg i utgangspunktet er svak i øvre del av ryggen. Det blir spennende å se om jeg har blitt sterkere her, når jeg nå går i gang med uke to av treningsprogrammet.

Dag tre av programmet fokuserer på hele kroppen, og dette var en morsom dag. Jeg føler jeg får trent hele kroppen, og det er deilig. Når det er sagt har jeg, som nevnt tidligere, problemer med å yte maks slik at jeg føler ikke at jeg får det treningsutbytte som jeg burde.

Uansett så er jeg kjempemotivert for uke to av programmet – nå skal virkelig kroppen får gjennomgå!

Kosthold
Når det kommer til kostholdet, så trengte jeg ikke gjøre store forandringer her. Rådene fra kostholdsveilederen ble derfor lett å følge.

Å spise nøtter sammen med frukt som mellommåltid, har virkelig økt energinivået mitt.

Jeg har også forsøkt å spise så mye proteinrik mat som mulig, og det gjør jeg i kombinasjon med min daglige proteinshake.

Det var heller ikke noe problem å kutte ut sukker, men jeg falt for fristelsen av å spise to små sjokoladebiter en dag jeg ikke rakk å spise lunsj.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.