Sju personer er pågrepet i Oslo og fire i nærheten av Hamar, opplyser Sørøst politidistrikt.

Mandag etterlyste politiet tre tyskregistrerte biler som var observert i forbindelse med tyveriene i de tre fylkene søndag og mandag. De fikk da flere tips.

– Pågripelsene kunne finne sted som resultat av tips fra publikum, politiets etterforskning knyttet opp mot de aktuelle bilene og politisamarbeid på tvers av flere politidistrikter, opplyser politiet i en pressemelding tirsdag.

Politiet opplyser at de antar at alle de pågrepne er rumenere.

Trenger seg inn

Tyveriene er begått de siste dagene fra hjemmene til eldre personer, først i Agder, så i Telemark, deretter i Hof, Holmestrand og Sande i Vestfold.

Ifølge flere medier skal det dreie seg om en tyvebande som trenger seg inn hos eldre, både i omsorgsboliger og bofellesskap, under påskudd å være for eksempel hjemmehjelp eller å få et glass vann. Deretter tar de med seg verdisaker. Et av de eldste ofrene skal ha vært 100 år gammel.

– Personene trenger seg inn hos dem som kan gjøre minst motstand, altså de aller eldste. I ett tilfelle var fornærmede hundre år gammel, har Hans Bechmann, politiførstebetjent hos Felles Straffesaksinntak (FSI) tidligere opplyst til TV 2.

Tips fra publikum

Politiet ba om hjelp fra publikum fordi det så ut til at gjerningspersonene beveget seg raskt fra sted til sted og at det derfor var vanskelig å forutsi hvor de ville dukke opp neste gang.

De elleve skal etter hvert avhøres, og etter hvert fremstilles for varetektsfengsling.

Politiet opplyser at de foreløpig har begrenset med ytterligere informasjon.