Gå til sidens hovedinnhold

Ellevill krig rammer kronen

Kan føre till rentekutt.

Tirsdag kom beskjeden om at den sveitsiske sentralbanken trykker egen valuta for å holde euro på minimum 1,20 franc per euro. Dette reduserer francens kurs i mot den viktigste handelsvalutaen. Som en konsekvens av den sveitsiske aksjonen har francen stupt i verdi mot andre valutaer, og den norske kronen styrker seg med nesten ti prosent mot francen.

Les mer: Han ryster hele finansverden og "Alle" snakker om kronen

Nå melder storbanken HSBCs valutateam, med den globale valutasjefsstrategen David Bloom i spissen, at resultatet er at den norske kronen står igjen som én av kun tre sikre havner.

De to andre er gull og Singapore dollar.

- Vi har lenge argumentert at norske kroner er en bedre investering i trygge havner enn sveitsiske franc. På nesten alle områder har kronen overlegne kvaliteter. Men markedet vil nå frykte at dersom de enten dytter norske kroner eller singaporske dollar for langt, eller for fort, vil det komme intervensjoner fra de forskjellige sentralbankene.

HSBC mener at det vi ser nå er en valutakrig der handlingene til et land har destabiliserende konsekvenser i et annet. De viser til at japanske yen alltid har vært regnet som den sikreste valutahavnen, men at intervensjoner fra sentralbanken der sendte investorene inn i sveitsiske franc og gull. Videre peker de på at nå som verden preges av nullrenter og inflasjonen er ultralav kan de sveitsiske myndighetene trykke ubegrensede menger med franc. Noe de mandag også signaliserer at de er villige til.

- Spørsmålet nå er, om sveitserne har skapt stabilitet for seg selv hvem har de skapt ustabilitet for?

En ting er i hvert fall sikkert og det er at kronen stiger til himmels.

Dette betyr blant annet at norske eksportbedrifter får større problemer med å få solgt sine varer, noe som igjen vil kunne ramme arbeidsplasser og at det blir billigere for nordmenn å handle på nett fra utlandet.

Aldri vært dyrere å være norsk
Ifølge Lars-Erik Aas, analytiker hos Nordea Markets, er den norske kronen nå på tidenes laveste nivå i mot våre handelspartneres valutaer. Det betyr at norske varer aldri har vært så dyre målt mot varer fra utlandet.

Markesaktørene forteller nå at flere aktører kjøper norske kroner i et tynt marked. Som et resultat har valutaen styrket seg. Euroen noteres nå omkring 7,55 kroner, og er med det godt under handelsintervallet mellom 7,70 og 7,95.

Her kan du følge valutakursene

- Dette er ille for konkurranseutsatt industri, samtidig som importen blir billig, sier Aas til NA24.

Han sier videre at hvis presset på kronen fortsetter, så kan dette få konsekvenser for styringsrenten i Norge.

- Hvis dette blir varig, og det vet vi jo ikke ennå, så har Norges Bank mulighet til å kutte renten, sier Aas. Den sveitsiske sentralbanken hadde ikke rentemuligheten, påpeker Aas.

DnB Nor Markets tror imidlertid ikke at situasjonen for kronen blir like ille som for francen.

- Vi tror ikke kronen kan få en tilsvarende rolle i valutamarkedet som det den sveitsiske francen har hatt. Til det er de norske finansmarkedene for små og likviditeten for liten. Vi har heller ikke historisk sett noen stabil sammenheng mellom usikkerhet i markedet og kronens utvikling. Historisk har det heller vært slik at kronen har svekket seg når usikkerheten i markedet har blitt stor nok. (ref finanskrisen høsten 2008).

Kjemper om svakest valuta
Storbanken HSBC ser nå at rentevirkemiddelet for å få fart i økonomien, er brukt opp. Nå er i stedet kampen i gang om å ha den svakeste valutaen.

- I pengepolitikkens gamle verden satte sentralbanken prisen på penger - styringsrenten - og lot den bestemme mengden penger i sirkulasjon. Men prisen på penger er nå null og sentralbankene har snudd sin oppmerksomhet mot å kjøre opp pengemengden. I motsetning til rentepolitikken er denne ubegrenset.

Bloom mener også at til tross for at ingen i sentralbankene vil innrømme en pengepolitikk der pengemengden økes i forhold til andre land vil dette drive valutakursene lavere i håp om at det vil støtte opp om eksportetterspørselen.

Valutateamet til HSBC mener også at resultatet av nullrente, som man nå har store deler i den vestlige verden, er at sentralbankene har endret fokus til å ha den svakeste valutaen i byen.

- Dette er et spill ikke alle kan vinne, men det betyr ikke at de ikke vil forsøke. De som tror at de ikke må være med i krigen vil bli sugd inn via handlingene til de andre. En valuta som vil tjene mest fra dette er den som ikke vil klage... gull, er konklusjonen til HSBC.

Lars-Erik Aas avviser at det kan være aktuelt for Norges Bank å starte opp seddelpressen. Sist sentralbanken intervenerte i valutamarkedet var i januar 1999.

Kommentarer til denne saken