*Nettavisen* Nyheter.

Elsa ventet 74 år på svømmeknappen

Foto: Helen Storstenvik (Bygdeposten)

- Dette er som å få en gullmedalje i OL, sier 89-åringen.

05.03.10 10:49

MODUM (Bygdeposten): Denne uken fikk Elsa Haugen (89) tildelt svømmeknappen, 74 år etter at hun offisielt besto kravene i 1936.

- Dette er stort! Som å få en gullmedalje i OL, sier Haugen til Bygdeposten, når daglig leder av Furumo svømmehall, Hege Bendiksby, møter henne til en høytidelig overrekkelse av den eksklusive nålen på Frydenberg.

Utmerkelsen gjorde Vikersund-damen seg fortjent til allerede som femtenåring, men en utro tjener fra Svømmeforbundet sviktet sitt ansvar for overrekkelsen. Dermed fikk ikke Haugen tildelt troféet den gangen.

Svømmeknapp på privat initiativ
- Jeg har alltid elsket å svømme, og vi unge trente støtt og stadig i Flattumelva. Der hadde vi et stort anlegg med tre stupebrett, men dette har vel vært borte de siste femti årene, forteller Haugen, som mener hun den gang kan ha vært for ung til å delta på ordinær svømmetrening.

I 1936 dannet hun derfor en svømmeklubb sammen med to gutter og tre jenter, og ungdommene engasjerte en representant fra Svømmeforbundet til en offisiell oppmåling og godkjenning av prestasjonene. Alle klubbdeltakerne med unntak av to, greide de påkrevde 200 meterne, og alt var klart for å få den offisielle kontrolløren på besøk med svømmeknapp til de spreke svømmerne.

Plaster på såret
- Så skjedde det som vi tok så tungt, så tungt. Denne sentrale personen kom aldri til noen utdeling. Vi fikk beskjed om at han hadde stukket av med kassa, og alt falt bort, forteller Haugen, med det såre minnet klart for seg.

- Jeg minnes godt at jeg satt og gråt på en trapp sammen med en av de andre jentene, over denne skuffelsen, sier hun til Bygdeposten.

Siden skulle det altså gå noen generasjoner før hun nå har fått plaster på såret. Sammen med personale og beboere på Frydenberg feires hun med kaffe og is under svømmeknappseremonien.

Trofast svømmer
Hovedpersonens eldste sønn, Jo Erik Haugen, som er på besøk fra Oslo, kan bekrefte at han alltid har sett på sin mor som en «Vannets dronning».

- Hver tirsdag og torsdag i alle år gikk hun den 25 minutter lange turen til Vikersund Bad og tok sine faste svømmetur der, frem til for bare tre år siden, forteller han.

- Ikke no’ å snakke om, fnyser Haugen med et smil på lur.

Vurderer å fornye
Bendiksby kan opplyse at svømmeknappen har en ny farge for hvert år for å motivere til vedlikehold.

- Den du får i dag er ikke av årets farge. Så om du får lyst til å komme til oss på Furumo for å skaffe den siste utgaven, er du hjertelig velkommen, inviterer Bendiksby, som samtidig frister med svømmehallens flotte sklie.

Haugen utelukker ikke forslaget.

- Ja, det får vi se på etter hvert, smiler hun.

Denne saken er levert av Bygdeposten.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.