Gå til sidens hovedinnhold

EMA gransker rapporter om blodpropp etter bruk av andre vaksiner

EUs legemiddeltilsyn gransker tilfeller av blodpropp også blant dem som har fått vaksine fra Pfizer/Biontech og Moderna.

Alt i januar kom det rapporter fra USA om tilfeller av lave blodplatenivåer, blødninger og blodpropp blant personer som hadde fått koronavaksine fra Pfizer/Biontech og Moderna.

EUs legemiddeltilsyn EMA har den siste tiden undersøkt om det kan være en forbindelse mellom AstraZeneca-vaksinen og blodpropp, men konkluderte torsdag med at den vaksinen er trygg og effektiv.

Norge er blant de land som har stanset å bruke AstraZeneca-vaksinen, og helsemyndighetene vil avvente det norske legemiddelverkets vurdering før den eventuelt tas i bruk igjen.

Vaksinene fra Pfizer/Biontech og Moderna er fortsatt i bruk i Norge.

Les også: Solvang hardt ut i Debatten : – Burde du ikke melde deg til politiet, Erna?

Ikke med sikkerhet

EMA understreket torsdag at de ikke «med sikkerhet» kan utelukke en sammenheng mellom AstraZeneca-vaksinen og 23 tilfeller av blodpropp registrert i Tyskland, Storbritannia, Italia, Norge, Spania og India.

– Men antallet blodpropptilfeller som det er rapportert om etter vaksinering, er lavere enn det man kan forventer i befolkningen for øvrig, sa lederen for EMAs sikkerhetskomité (PRAC), Sabine Straus.

– PRAC har konkludert med at det ikke er økt risiko for blodpropp med denne vaksinen, understreket hun.

Undersøker alle tre

EMAs konklusjon er derfor inntil videre at de positive sidene ved AstraZeneca-vaksinen videre oppveier for risikoen for eventuelle bivirkninger.

Les også: Høie med klar melding til vaksine-nektere: - Dette må du være forberedt på

EMA oppfordrer imidlertid til årvåkenhet og nøye registrering av mulige bivirkninger hos dem som får vaksinen, men legger til at det samme gjelder for dem som får koronavaksine fra Pfizer/Biontech og Moderna.

– EMAs sikkerhetskomité (PRAC) undersøker nå alle disse tre vaksinene for å se om bruken av dem kan knyttes til lave blodplatenivåer, blødninger og blodpropp, sier Sabine Straus.

Kun to av seks norske blodpropptilfeller vurdert

Det europeiske legemiddeltilsynet har kun vurdert to av de seks norske tilfellene av mulige alvorlige AstraZeneca-bivirkninger.

EMA ga torsdag vaksinen grønt lys, til tross for at norske forskere samme dag konkluderte med at det må være en sammenheng mellom vaksinen og alvorlige, sjeldne sykdomsforløp med blodpropp. Denne konklusjonen var ikke del av EMAs beslutningsgrunnlag.

Aftenposten skriver at EMA heller ikke har vurdert mer enn to av de seks norske tilfellene som granskes. Fire personer er innlagt, mens to personer som har fått vaksinen, er døde.

Smitteverndirektør Geir Bukholm i FHI sier til Aftenposten at det er tidsfristen til EMA som gjorde at de bare rakk å vurdere to norske tilfeller. Han sier det er «mange opplysninger» som ikke er vurdert av EMA.