Gå til sidens hovedinnhold

EMA om AstraZeneca-vaksinen: - Folk må følge med inntil to uker

EMA har konkludert med at det er en mulig kobling mellom uvanlig blodpropp og vaksinen, men anbefaler at den fortsatt tas i bruk.

Sjefen i Det europeiske legemiddeltilsynet var helt klar på veien videre for AstraZeneca-vaksinen:


EUs legemiddeltilsyn (EMA) holder en pressekonferanse onsdag klokken 16 etter å ha gjennomført en ny vurdering av AstraZenecas vaksine.

Like før pressekonferansen starter konkluderer EMA med at uvanlige blodpropptilfeller skal føres opp som en uvanlig bivirkning av AstraZenecas vaksine. Det skriver EMA i en pressemelding.

- Vi ber helsepersonell og personer som får vaksinen om å følge med på svært sjeldne tilfeller av blodpropp, kombinert med lave nivåer av blodplater, inntil to uker etter vaksinasjon, skriver de videre.

Hevder at dette er årsaken

I pressemeldingen opplyser de videre hva de tror er hovedårsaken til den sjeldne tilfellene av blodpropp.

«En mulig forklaring på kombinasjonen av blodpropp og samtidig lavt antall blodplater er en immunrespons. Tilsvarende immunrespons er tidligere observert hos enkelte pasienter som behandles med det blodfortynnende legemiddelet heparin.»

De anser forklaringen som sannsynlig, og bivirkningskomiteen PRAC har bedt om flere studier for å få mer informasjon.

Denne konklusjonen samsvarer godt med hva overlege Pål André Holme sa for noen uker siden. Senest i dag var han også glad for at EMA nå ser en sammenheng mellom AstraZenecas vaksine og blodpropp.

Les mer om saken her: Overlege er krystallklar: - Helt klart en sammenheng med vaksinen

- Vi er overbevist om at det er vaksinen som har utløst dette. Det er det ingen tvil om, og det begynner andre å skjønne nå også, sa overlegen til Dagbladet.

Ikke fornøyd

Statens Legemiddelverk har vært involvert i møteprosessen hos EMA, og er ikke fornøyd med dagens konklusjon.

- Jeg kan ikke si at jeg er glad. Dette er jo egentlig sørgelig. Men vi har hele tida tenkt at det er viktig at helsepersonell og pasienter blir oppmerksomme på dette, og at pasientene kan få behandling, sier medisinsk fagdirektør Steinar Madsen til Dagbladet.

Til tross for misnøyen, uttrykker Madsen at han hadde tatt vaksinen selv, hvis han hadde fått tilbudet om å ta AstraZeneca-vaksinen. Madsen er også glad for at det norske arbeidet har blitt verdsatt, siden EMAs konklusjon i dag var altså noe som Holme og hans team allerede påpekte for noen uker siden.

EMA: - Nytteverdien er større

På pressekonferansen til EMA var det en bestemt toppsjef som klart og tydelig sa dette om AstraZeneca-vaksinen.

-Nytten av å bruke vaksinen kontra risikoen ved å få covid-19 er større. Derfor vil vi anbefale at denne vaksinen brukes videre, fortalte Emer Cook.

- Covid-19 er en dødelig sykdom. Derfor trenger vi alle vaksiner som vi har tilgjengelig, la hun til.

Les også: Nakstad om et mulig scenario uten AstraZeneca-vaksinen

Cook fortalte at når millioner av mennesker vaksineres samtidig, så vil det dukke opp sjeldne tilfeller av svært alvorlige bivirkninger, men hun poengterte igjen viktigheten av å vaksinere befolkningen for å stanse denne pandemien.

Snudd hver stein

EMA var helt klare på at de har vært svært nøyaktige i arbeidet med å finne ut av skjebnen til AstraZeneca-vaksinen videre.

- Vi har sett på alle aspekter, og det er det vi fant ut som konklusjon, at det er svært sjeldne tilfeller av uvanlig blodpropp hos enkelte. Jeg vil takke alle kolleger som har jobbet med denne tematikken døgnet rundt i det siste, sa Sabine Straus, lege i EMA.

Hun la til at mulige bivirkninger også kan være tungpusthet og brystsmerter, og at folk bør være observante på bivirkninger etter å ha fått vaksinen. Det ble imidlertid understreket at vaksinen er god, og gir beskyttelse mot covid-19.

Ifølge Straus har de registrert 222 tilfeller av kombinasjonen uvanlig blodpropp, lave blodplater og blødning.

- Viktig erkjennelse fra EMA

I Norge er det Folkehelseinstituttet (FHI) som skal avgjøre AstraZeneca-vaksinens skjebne, torsdag 15. april.

- Det viktigste med EMAs konklusjon er at de har konkludert med at det er en mulig sammenheng mellom de alvorlige hendelsene og vaksinasjonen, og at det aktuelle symptombildet nå er beskrevet som en sjelden bivirkning. Det understreker at det var viktig å undersøke disse bivirkningene grundig. Denne erkjennelsen fra EMA er viktig, når FHI skal vurdere videre bruk av denne vaksinen i Norge, skriver smitteverndirektør Geir Bukholm i en e-post til Nettavisen.

I likhet med Legemiddelverket synes han også det er trist at flere personer har fått alvorlige lidelser etter vaksinen, men han er glad for at EMA har tatt tilbakemeldingene fra blant annet Norge på alvor.

- FHI mener at det er sørgelig at så mange mennesker har fått alvorlige bivirkninger etter å ha blitt vaksinert. FHI ser det som viktig at EMA vektlegger de rapportene om bivirkninger som er kommet fra Norge, Danmark og flere andre land og at det er startet en prosess for å utrede dette videre.

- Går det an å si noe om hvordan dagens konklusjon påvirker arbeidet og avgjørelsen til FHI, som skal komme om åtte dager?

- Til sammen vil FHIs egne analyser, analyser gjort av ulike forskningsmiljøer, data fra andre land og EMAs vurderinger danne grunnlaget for FHIs avgjørelse 15 april, fastslår Bukholm.

Hektisk møtevirksomhet

EMAs sikkerhetskomité PRAC har hatt møte denne uken for å vurdere om det er en kobling mellom vaksinen og tilfeller av blodpropp.

Les også

EMA-topp ser sammenheng mellom AstraZenecas vaksine og blodpropp

Forrige uke sa tilsynet at en slik kobling var mulig, men ikke bevist, og at den skulle analyseres nærmere.

- I henhold til nåværende kunnskap, finnes det ikke bevis som kan underbygge en beslutning om å begrense bruken av vaksinen i noen befolkningsgruppe, sa EMA-sjef Emer Cooke den gangen.

Vaksinen gis for tiden ikke i Norge.

Les også

Sverige: Slår alarm om omfattende ryktespredning om koronaviruset og vaksinen

Les også

Nakstad om et mulig scenario uten AstraZeneca-vaksinen

Reklame

NÅ: Knalltilbud på de superpopulære sekkestolene