RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Ementor i mulig brudd med bankene

Sist oppdatert:
IT-selskapet Ementors nye resultatvarsel kan medføre at det er brudd i selskapets lånebetingelser med bankforbindelsen DnB Nor. Ementors kommunikasjonsdirektør Karine Mathiesen (bilde) vil ikke snakke om dette
I fjor høst gjorde det hardt rammede IT-selskapet Ementor en emisjon. Da ble det skyldt på egenkapitalsnivået ved innføringen av de nye regnskapsreglene IFRS.

Da Ementor gjorde emisjon i fjor høst ventet selskapet at egenkapitalen ville bli redusert med 225 til 375 millioner kroner, som følge av IFRS-innføringen. Situasjonen er imidlertid lang verre. Implementeringen av IFRS reduserer nå den bokførte egenkapitalen med 600,2 millioner kroner, skriver selskapet etter en grundigere gjennomgang.

Det betyr at forutsetningene fra emisjonen i fjor høst var omtrent dobbelt så ille.

Vil dette medføre en ny emisjon og er Ementor pr. i dag i brudd med lånebetingelsene med bankene?

Disse spørsmålene vil ikke Ementors kommunikasjonsdirektør Karine Mathiesen svare på mandag. Hun henviser alle spørsmål til Ementors presentasjon torsdag.

Presentasjonen til Ementor kan du følge på webcast her:

Finanskalender

Trukket 125 millioner kroner

Det var i juni i fjor at Ementors daværende sjef Arne A. Jensen fremforhandlet en ny låneavtale med DnB Nor.

Lånefasiliteten til Ementor har en covenant-struktur, som er betingelsene bankene setter, innrettet mot måling av sentrale nøkkeltall. Blant betingelsene er krav til EBITDA, rentedekningsgrad, tilgjengelig likviditet, egenkapitalandel og ordinære investeringer i driftsmidler.

Ementor opplyser ikke hva de enkelte bankbetingelsene innebærer.

I tillegg er det satt begrensninger i forhold til ytterligere opplåning, salg og kjøp av selskaper, fusjon, fisjon, sikkerhetsstillelse, kapitalnedsettelse, låneytelser til aksjonærer og til opprettholdelsen av børsnoteringen.

Ved inngangen til året hadde Ementor trukket 125 millioner kroner på den rullerende lånefasilitet fra DnB Nor.

Hvis Ementor er i brudd med lånebetingelsene, har IT-selskapet et kvartal på å rette opp i forholdene. Hvis ikke kan banken stille krav om at Ementor må skaffe til veie nye krav. Dette kommer frem i årsrapporten til Ementor.

Problemer i alle land

Eric Solberg, analytiker i Enskilda, sa til iMarkedet.no tidligere i dag at han hadde ventet et stort underskudd fra Ementor i første kvartal. Så stort som resultatvarselet indikerer hadde han imidlertid ikke forestilt seg.

Solberg mener at meldingen mandag også innebærer at Ementor har tatt noen nedskrivninger på kontrakter.

Enskilda-analytikeren tror videre at resultatvarselet og signalene fra selskapet kan bety at Ementor nå ikke bare har problemer i Finland og Danmark, men også sliter i Norge og Sverige.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere