Gå til sidens hovedinnhold

EMI og Warner Music gir ikke opp gigantselskap

AOL Time Warner, med Madonna blant trekkplastrene, vil selge unna musikkvirksomheten. BMG var interessert, nå er EMI på banen selv om det for tre år siden gikk skeis.

Det går mot stadig større enheter også innen plate- og musikkbransjen. De store plateselskapene er i stadig samtaler med hverandre og nå er det verdens største medieselskap, AOL Time Warner (eller bare Time Warner fra denne uken) som ønsker å selge seg ned i sine musikkinteresser.

AOL Time Warner og Bertelsmann har mesteparten av året vært i samtaler for å slå sammen Warner Music og BMG.

Bertelsmanns musikkvirksomhet er den minste av de store, internasjonale plateselskapene og trenger større volum og merkevarestyrke. Tanken var at de to skulle danne et 50-50-eid selskap som for alvor skulle ta opp kampen med blant andre EMI og Universal Music.

Men i forrige måned gikk samtalene i stå. Nå er amerikanske AOL Time Warner i stedet i samtaler med sin britiske konkurrent EMI, skriver Wall Street Journal.

Problemet er imidlertid hindringer i forhold til konkurransemyndighetene både i USA og Europa. For tre år siden, i 2000, ble en liknende sammenslåing stoppet av europeiske konkurransemyndigheter.

Et sammenslått plateselskap vil bli nummer to i verden etter Universal Music.

I 2001 stoppet de samme konkurransemyndighetene en sammenslåing av EMI og Bertelsmanns BMG til et stort europeisk plateselskap.

Wall Street Journal tror andre scenarier kan være å selge både forlagsvirksomheten, som sitter med eierrettigheter til en enorm musikkkatalog, og selve plateselskapet for til sammen to milliarder dollar.

Både investor Nelson Peltz og tidligere sjef i Seagram, Edgar Bronfman Jr., skal være interessert i en løsning der de kjøper hele musikkvirksomheten i en jafs.

EMI er imidlertid ikke interessert i forlagsvirksomheten, men vil ha kontroll over nye artister og kjendiser i platselskapet som Madonna og Red Hot Chili Peppers. EMI skal ha lagt på bordet et bud på en milliard dollar i kontanter, ifølge Wall Street Journal. I tillegg skal selskapet ha tilbudt 500 millioner dollar i EMI-aksjer.

Reklame

Black Week hos Ekstralys: Gjør kupp på billykter, arbeidslys og xenonsett