*Nettavisen* Nyheter.

Emil (11) hedret for heltedåd

Foto: Kenneth Didriksen (Avisa Nordland AN)

- Det var bra at vi var der, og at vi klarte å redde de to, sier 11-åringen om sin og bestefarens innsats.

10.04.13 22:35

- Jeg nådde akkurat tak i gutten idet han gikk under, forteller John Isaksen (67), som sammen med barnebarnet Emil (11) berget to fra drukningsdøden.

Les saken i an.no

Tirsdag ble de to hedret for heltemodig innsats da to personer var nær ved å drukne i sjøen mellom Inndyr og Forstranda i Gildeskål. Ordfører Petter Jørgen Pedersen kunne stolt overrekke de to redningsmannene Carnegies heltemotmedalje, diplom og en egen påskjønnelse fra kommunen for heltedåden de gjorde, da de reddet en fransk kvinne i tjueårene og en norsk gutt på 12 år fra drukningsdøden i fjor sommer.

Dramatisk
John Isaksen og barnebarnet Emil var på sjøen for å fiske en fin augustdag i fjor sommer, da yngstemann ble obs på en gummibåt som raste rundt på fjorden.

- Etterhvert oppdaget vi at båten var tom, og at det lå to personer i sjøen, omlag 5-600 meter fra land. Da var det bare å gi full fart bort til de to, og vi klarte å få dem ombord i vår båt. Det var i aller siste liten. Gutten på 12 år kunne ikke svømme, og kvinnen var i sjokk. Gutten var akkurat i ferd med å gå under, da jeg nådde tak i ham med båtshaken, forteller John Isaksen om den dramatiske redningsaksjonen.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Kenneth Didriksen

I sjokk
Ingen av de to i vannet hadde redningsvester. Gutten hadde en stor og tung vinterjakke, og det ble en hel kamp å få løftet de to ombord i båten.

- Selv var jeg nyoperert for kreft, og noe redusert. Jeg slet litt med sårene i ettertid, men nå er det bra, forteller Isaksen.

Mens redningsaksjonen pågikk raste gummibåten med en 30-hesters påhengsmotor fremdeles rundt på fjorden.

- Vi måtte hele tiden følge med på den, slik at vi ikke ble rent ned. Vi er blitt fortalt i ettertid at det var gutten som skulle gasse på, da det gikk galt, og begge ble kastet på havet, forteller han.

Takket
Den franske kvinnen og den norske gutten som ble reddet har vært hjemme hos Isaksen i ettertid og takket for at de reddet livene deres.

– Det var en sterk opplevelse. Man glemmer ikke fortvilelsen og redselen i øynene på de to som holdt på å miste livet. Da de kom ombord var begge i sjokk, og sa ikke et ord, forteller Isaksen.

– Heldigvis gikk det bra til slutt, sier han.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Kenneth Didriksen

Redningsvest
Emil, som var veldig spent foran medaljeutdelingen forteller at han har tenkt mye på hva som kunne skjedd om ikke han og bestefaren hadde vært på havet denne dagen.

- Det var bra at vi var der, og at vi klarte å redde de to. Og det viser hvor viktig det er å bruke redningsvest. Det har jeg brukt både før og etter det som skjedde, forteller han.

Petter Jørgen Pedersen gratulerte de to heltene og Emil var helt enig med ordføreren da han sa:

- Det er stas å få medalje og diplom, men det største er nok følelsen i hjertet når man vet at man har reddet to liv.

- Ja, det er det aller viktigste, sier en ung helt fra Gildeskål.

Les flere saker i an.no her

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.