Gå til sidens hovedinnhold

Emil ble drept med kniv - saken er henlagt

- Uforståelig, sier offerets far.

Mannen som har vært siktet for drapet på spydebergingen Emil Rygge blir ikke tiltalt, melder Smaalenene.no

Politi og påtalemyndighet har jobbet med drapssaken siden Rygge ble knivstukket, slik at han senere døde av skadene, på en adresse i Gamlebyen i Oslo 15. oktober 2010.

Saken har vært innom flere instanser i påtaleapparatet, inkludert en vurdering hos Riksadvokaten.

Lang prosess

Nå opplyser statsadvokaten i Oslo at det ikke blir noen tiltale og rettssak for 30-åringen som har vært siktet i saken.

– Saken er henlagt på bakgrunn av bevisets stilling. Grunnen er at man ikke kan utelukke at det dreier seg om nødverge, sier førstestatsadvokat Olav Helge Thue til smaalenene.no. I følge Thue er saken da avsluttet rettslig, og det finnes ingen ankemuligheter.

– Hva er årsaken til at det har tatt så lang tid for komme fram til denne konklusjonen?

– Vi fikk saken tilbake fra Riksadvokaten senest nå i sommer. Det er gjort mange vanskelige vurderinger her, som man har vært nødt til å bruke god tid på, sier Thue.

Skjønner ikke avgjørelsen

Familien til Emil Rygge ble sjokkert da de ble opplyst om avgjørelsen til statsadvokaten og riksadvokaten.

– Vi ble i utgangspunktet gjort kjent med at politiadvokaten innstilte på lovens strengeste straff, og var tydelig i skyldspørsmålet. Når påtalemyndigheten nå har gått bort fra dette er det bare uforståelig for oss, sier Emil Rygges far, Olav Rygge.

Han reagerer også på at det ikke finnes noen ankemulighet.

– Selv om det ikke endrer noe med tanke på det tragiske utfallet virker bare dette lettvint og rart for oss, sier Olav Rygge.

Alle skadet

I utgangspunktet ble både 30-åringen og en 33-åring siktet i saken. Siktelsen mot sistnevnte ble droppet etter hvert, mens 30-åringen innrømmet knivstikk i avhør. Nå mener påtalemyndigheten altså at dette kan ha skjedd i nødverge.

Det var på morgenen 15. oktober i år at alle de tre involverte personene ble funnet hardt skadd da politi og ambulansepersonell rykket ut til leiligheten i Alnagata. I følge VG Nett skal den 20 år gamle Emil Rygge fra Spydeberg ha blitt invitert på fest da han tilfeldigvis passerte leiligheten der de to tidligere siktede holdt til.

Reklame

Strømsjokk: Så mye billigere er fastpris enn spot