Se hele Nettavisen-intervjuet med Emilie Enger Mehl her:

MARMORHALLEN (Nettavisen): Emilie Enger Mehl hadde torsdag kalt inn til pressekonferanse om evalueringsrapporten etter skytingen i Oslo 25. juni i fjor. Hun sa at natt til 25. juni 2022 skjedde det et rått og brutalt angrep i Oslos gater.

Dette sa Mehl på pressekonferansen, se videoklippet her:

– Det er et angrep jeg fordømmer. Uansett hva etterforskningen kommer fram til., er det et angrep som har rammet det skeive miljøet spesielt. Det er et alvorlig bakteppe som bringer oss hit i dag, innledet justisministeren på pressekonferansen.

– Det skal og må ryddes opp i kritiske punkter, sa en tydelig justisminister om rapporten som nylig ble lagt fram.

Preg av terrorangrep

Justisministeren fordømte på det sterkeste angrepet 25. juni i fjor.

– Angrepet har preg av et terrorangrep, det har fått konsekvensene av et terrorangrep. Det har tatt liv, det har skapt frykt. Og det er en utrygghet der ute nå som jeg ikke kan akseptere. Vi har en hel gruppe som er i tvil om at de kan bli sett og akseptert av myndighetene. Men la det ikke være i tvil om at vi ser dere, vi er der for dere, sa en alvorstynget justisminister.

Men for en drøy uke siden ville ikke Mehl karakterisere angrepet som terror. Nå er det ingen tvil om det.

– Jeg vet også at politiet og PST tar rapporten i dag på største alvor. Jeg fordømmer hat og trusler som fører til terror, sa justisministeren.

– Det er mange som føler på redsel og ubehag. Sånn kan vi ikke ha det, sier justisministeren til NRK i etterkant av konferansen..

Hårreisende

Justispolitisk talsmann Grunde Almeland i Venstre sier til Nettavisen at det er oppsiktsvekkende at Mehl utelukkende viser til at PST og politiet må rydde opp, men ikke viser til eget ansvar som justisminister.

– Det er hårreisende at hun stiller seg bak beklagelsen fra PST-sjefen, men avviser å beklage selv.-Hun har forventninger til at PST og Politiet skal rydde opp. Det holder ikke. Dette er hennes ansvar, og hun må stille tydelige krav. Jeg finner det merkelig at hun ikke er mer tydelig i sin kritikk av PSTs håndtering, sier Almeland til Nettavisen.

– Det vi sier per nå: Nå skal justisministeren redegjøre for stortinget. Hun har gjennom hele håndteringen pekt på andre, men hun har det øverste ansvaret. De grepene hun har i dagene fremover vil vise om hun er tilliten verdig, fortsetter han.

Må gjenopprette tilliten

Justispolitisk talsperson Per Willy Amundsen i Fremskrittspartiet sier det hviler et tungt ansvar på Mehl.

– Hun må ta et aktivt lederansvar i å rydde opp og gjenopprette tilliten til PST. Mistillit mot Mehl mener vi er for tidlig å konkludere på nå.. Det vil avhenge av hennes videre oppfølging og evne til å rydde opp, sier Amundsen til Nettavisen.

Tidligere KrF-leder Kjell Ingolf Ropstad mener evalueringsrapporten er en svært alvorlig rapport.

– Spesielt når den viser at terrorhendelsen kunne vært unngått, og at samarbeidet mellom pst, politiet og e-tjenesten har sviktet. Rask og god oppfølging av rapporten for å sikre befolkningen, og ikke minst skeives trygghet er helt avgjørende for Mehls tillit, er den klare dommen fra stortingsrepresentanten Ropstad overfor Nettavisen.

Andreas Sjalg Unneland (SV) svarer følgende på spørsmål fra Nettavisen om mistillit:

– Nå har Mehl varslet at hun etterfølger SVs krav og kommer til Stortinget for å redegjøre om rapporten. Det vi har behov for nå, er å få utdypende svar på hvordan ministeren vil følge opp de rystende funnene i rapporten.

Det er vondt

Mehl gjorde det klart på pressekonferansen at det er deres ansvar å rydde opp i usikkerheten. PST har laget en trusselvurdering om Pride-arrangementer.

– Det er vondt å lese at angrepet kanskje kunne ha vært unngått. sa Mehl om skytingen for et snaut år siden.

Hun har nå kalt inn politidirektøren og PST til et møte fredag morgen. Det skeive miljøet skal også inkluderes i det videre arbeidet. Mehl kommer nå til å gå i dialog med det skeive miljøet, og det venter hun også at politiet og PST gjør.

Politiet rundt omkring i landet skal nå gjøre tiltak for å sikre de ulike Pirde-arrangementene.