Justis.- og beredskapsministeren har vært i hardt vær i det siste, fordi hun ikke har ønsket å gå ut offentlig om hennes bruk av den kinesiske appen TikTok. Flere har stilt spørsmål ved justis- og beredskapsministerens bruk av appen, og nå forteller hun til TV 2 at hun tidligere har hatt appen installert på tjenestetelefonen sin.

I en serie artikler de siste månedene har Dagbladet rettet kritisk søkelys på Mehls bruk av Tiktok, og Høyre og Frp har uttalt at de har sviktende tillit til Mehl som justisminister på grunn av saken. I fjor høst gikk også Venstre ut mot justisministerens TikTok-bruk.

– Men nå er det så mange spekulasjoner – som jeg opplever at går utover det som det er grunnlag for – at jeg vil avklare at jeg hadde TikTok på min ugraderte tjenestetelefon fra månedsskiftet august/september i høst til en av de første dagene i oktober, sier Mehl til TV 2.

Les også

Justisminister Mehl – vil du fortsette å bruke TikTok?

– Ikke troverdig

Stortingsrepresentant og leder av justiskomiteen på Stortinget, Per-Willy Amundsen (Frp), mener tilliten til justisministeren er betydelig svekket.

Les også: Vil ikke slette TikTok-kontoen: – Jeg har gjort strenge vurderinger

– Mehl bekrefter med sitt intervju at hun bevisst har villedet Stortinget i fire måneder og dermed undergravd Stortingets kontrollfunksjon, sier Amundsen til NTB.

– At justisministeren sier hun valgte å laste ned Tiktok på sin tjenestetelefon etter at hun satte seg inn i rådene, er forstemmende. Tiktok-bruk er åpenbart ikke forenlig med rådene til Nasjonal sikkerhetsmyndighet. Det at hun velger å fortelle sin historie til mediene etter å ha nektet å svare Stortinget i fire måneder, setter henne ikke i et troverdig lys, mener han.

Venter på svar fra Støre

Tidligere denne uken krevde Høyre at statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) måtte svare på om Mehl har hatt Tiktok på jobbtelefonen. Mehl har ikke svart og begrunnet det med sikkerhetshensyn.

– Vi venter på en skriftlig avklaring og har allerede stilt spørsmål til Støre om hvilke sikkerhetsgrunner som har hindret justisministeren i å svare, sa stortingsrepresentant Sveinung Stensland (H).

– Bra hun nå er åpen, men hvorfor ventet hun så lenge med å avklare? Det gjorde også saken mye større enn den hadde trengt å bli og skapte unødvendig støy, sier Stensland til NTB, onsdag kveld.

Grunde Almeland i Venstre forteller til Dagbladet at han reagerer på Mehls oppførsel i saken. Han mener oppførselen er respektløs overfor Stortinget.

– Det er helt uforståelig at hun har brukt så lang tid på å svare på dette, sier han.

Kontroversiell app

TikTok er en av verdens mest populære apper med over to milliarder nedlastinger. Den brukes for å dele alt ifra tullete dansevideoer til hva man ellers gjør i hverdagslivet sitt. Appen har imidlertid en kontroversiell side, siden den eies av det kinesiske selskapet ByteDance. Selskapet har blitt kritisert av vestlige land over økt bekymring over hvor mye brukerdata den kinesiske staten har tilgang til.

Les mer her: - Last ned TikTok dersom du vil ha din private informasjon i hendene til det kinesiske kommunistpartiet

Til TV 2 utdyper justis- og beredskapsministeren at hun valgte å bruke appen, fordi det er en av de største sosiale medier-plattformene i Norge med over 1,2 millioner nordmenn som har en registrert profil der. Mehl hevder at hun ikke ble frarådet fra å laste ned appen av kolleger i departementet, og at hun heller ikke fant noen råd som ba henne la være etter å ha satt seg inn i rådene for bruk av tjenestetelefoner.

Fått seg ny telefon

I intervjuet med TV 2 opplyser justis- og beredskapsministeren at hun nå har en egen telefon, hvor hun bruker TikTok og andre sosiale medier-apper. Mehl ønsker ikke å gå inn på hvilke apper hun har på denne telefonen, men forsikrer om at hun hele tiden har «sikkerhet i tankene» og at hun nå går ut med disse opplysningene, for å stanse spekulasjoner om at hun hadde TikTok-appen på en gradert tjenestetelefon.

Les også: Mange unge er glade for at justisministeren er på Tiktok

Mehl forteller avslutningsvis at hun ikke vil slutte å bruke appen, fordi hun ser det som positivt at unge mennesker kan motta innhold om politikk eller andre viktige samfunnstema, men også fordi flere politikere og medier bruker appen.